Акценти
Начало / Култура / Проф. Борислава Танева: Талантите на България са безспорни и ние сме им длъжници

Проф. Борислава Танева: Талантите на България са безспорни и ние сме им длъжници

Музикално училище

Проф. д-р Борислава Танева, преподавател в Национална музикална академия „Проф. П. Владигеров“ – София, проведе вчера открити уроци по пиано в НУИ „Панайот Пипков“ в Плевен. Те завършиха с концерт в зала „Божко Шойков“, по време на който студенти на проф. Танева изпълниха произведения на български композитори и пиеси на Клод Дебюси.

Преди началото на концерта проф. Танева беше любезна да сподели за читателите на infopleven.com впечатленията си от проведените в Плевен уроци.
„Радвам се, че имам възможността да споделя искреното си въодушевление от срещата ми с няколко талантливи пианисти от Плевенското музикално училище. На мен, предполагам и на мнозина от вас, ми е омръзнало да чета и слушам колко българският народ бил нещастен, беден, сринат демографски и все на последно в някакви нелепи класации…
Изключително важно е обществото ни да знае, че има и друга страна на медала – талантите на България са безспорни и обществото, и най-вече медиите, са им длъжници! Качествени, надарени, одухотворени деца!
Музиканти, спортисти, математици, художници, танцьори….
Убедена съм в думите си, защото професионалният ми живот на преподавател по пиано е твърде интензивен и имам чести срещи с млади музиканти буквално от цял свят. Твърдя, че децата на България – в мнозинството си, са рядко срещана комбинация от вродена музикалност, искрена реактивност, спонтанна емоционалност, любопитство….Толкова ми се иска те да намерят адекватна опора тук, в къщи, защото …синдромът на кукувицата е със страшни последствия“, каза проф. Танева.
Тя изказа и огромна благодарност на колегите си от Плевенското музикално училище за тяхната всеотдайна работа.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...