Акценти
Начало / Култура / Проф. Борислава Танева от Музикалната академия прави открити уроци в НУИ „Пайот Пипков”

Проф. Борислава Танева от Музикалната академия прави открити уроци в НУИ „Пайот Пипков”

Борислава Танева

Открити уроци с проф. Борислава Танева ще се проведат утре от 12.45 часа в НУИ “ Панайот Пипков“ в Плевен.  В програмата на уроците е предвидено само изпълнение на пиеси от български композитори.

Откритите уроци ще завършат с  концерт на студенти от класа на проф. Танева в зала „Божко Шойков” на училището. Ще звучат творби от български композитори и от Клод Дебюси.

Проф. д-р. Борислава Танева  е завършила със златен медал Националното музикално училище в София и продължава образованието си в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” – София със специалности пиано – при проф. Джулия и Константин Ганеви и композция – при проф. Парашкев Хаджиев.

От 1989 работи в Музикалната академия, като понастоящем е преподавател по пиано и педагогическа практика в Клавирна катедра. От 1990 до 1993 преподава пиано в Солунската академия.. От 2000 до 2003 г. води клас по интерпретация на съвременна музика в Атина.

Сътрудничи с консерватории в Атина, Женева, Солун, Лариса, където води майсторски класове и изнася музикални семинари на различни теми.

Изнасяла е концерти в България, Гърция, Италия, Испания, Германия, Литва, Израел, Франция, Македония и др. Лауреат е на редица национални и муждународни конкурси.

 За първи път в България реализира в 9 концерта интегрално изпълнение на клавирните сонати на Йозеф Хайдн.

Проф. Танева твори в областта на камерната, вокалната и детската музика. Автор е на две издания с пиеси за начинаещи пианисти, както и обработки за 4 ръце и две пиана.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...