Акценти
Начало / Общество / Проф. Андрей Пантев: Позор е да се срамуваме, че руснаците са ни освободили

Проф. Андрей Пантев: Позор е да се срамуваме, че руснаците са ни освободили

В последно време имам усещането, че българите се срамуват, че сме освободени от руснаците. Това е позор и това е срама на неуверения човек, на човека с чувство за малоценност. Това каза днес в Плевен проф. Андрей Пантев, който беше поканен от леви и патриотични организации и движение „Русофили” да направи ретроспекция на събитията, довели до падането на България под османско иго и на процесите, довели до нейното освобождение.
Срещата се проведе в препълнената зала „Плевен” на Областна администрация. Тя започна с патриотични песни в изпълнение на хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска и с вълнуващото изпълнение на 6-годишната Лора от ОДЗ „Щурче” в Плевен, която рецитира на руски език стихотворението „Моят приятел”.

051 лора
Андрей Пантев наблегна на това, че не може „вечно да допринасяме фактологически и теоретически нови неща за Трети мар”, но трябва да се знае защо първи падаме и защо последни се освобождаваме или ни освобождават. „Причината е нашето разединение и нашата враждебност. Иван Шишман в Търново и Иван Срацимир във Видин се ненавиждат повече, отколкото мразят чуждия огнетител”, припомни историкът.
Той се спря и на геополитическите причини, отредили на България да бъде „стратегически мост на втурналата се към Европа Османо-турска империя”. „Освен, че е житницата на новата османска власт, България става и стратегическият коридор, по който турците настъпват и после да отстъпват. И това отсъжда на българите мъченическата участ да изпитат най-тежката желязна хватка, най-тежкият чугунен похлупак на това присъствие. Докато другите балкански народи имат възможност да дишат по-свободно. Това обяснява защо в продължение на няколко века българските национални усилия са сравнително слаби. Но как да бъдат иначе при тази жестока участ”, подчерта Андрей Пантев.
В навечерието на Трети март историкът изтъкна, че тази дата винаги е била в нас и не е необходим държавен указ, за да се чувстваме празнично на този ден. „Защото тъкмо на този ден, след толкова векове страдания, толкова векове унижения, толкова векове забрава от Европа на европейската карта се появява държавна единица с име България”, подчерта той.
На срещата днес в Плевен присъства Александър Паунов – първи секретар на Комунистическата партия, Цветко Цветков – председател на БСП – Плевен. Сред гостите беше и Стефан Нинов, който е съорганизатор на събитието.

054цветко цветков052звъника

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...