Акценти
Начало / Здравеопазване / Професор Никола Григоров прилага в МБАЛ „Авис Медика”-Плевен алтернативни методи на коремната хирургия

Професор Никола Григоров прилага в МБАЛ „Авис Медика”-Плевен алтернативни методи на коремната хирургия

Световно известният специалист, гастроентерологът професор Никола Григоров вече приема пациенти в МБАЛ „Авис Медика” – Плевен, за лечение чрез алтернативни методи на коремната хирургия. В продължение на една година известният специалист ще подготвя екип в Плевен и ще утвърди  модерни лечебни методи, които са  алтернатива на хирургичното лечение. „Това означава, че  хирургията на големите разрези се измества от алтернативни методи, които вече са в обсега не само на хирурзите, но и на интернистите. В света от няколко години вече има направление  на така наречената хибридна хирургия, при която има по-малко инвазия, а постигнатият резултат е много добър”, подчерта проф. Григоров.

Той сподели, че е избрал е МБАЛ „Авис Медика” – Плевен, защото базата е много добра и е впечатлен от работата и дисциплината на персонала в хирургичния блок. „Гастроентеролозите, които работят в „Авис Медика”, са много добре подготвени и влизат в стандарта за провеждането на тази особена клинична пътека”, изтъкна професорът.

Под контрола на ултразвуков апарат, без срез проф. Григоров и екипът му в Плевен ще  извършват пункции и дренажи на кистозни формации, включително кучешки тении в корема, черния дроб, далака, както и абсцеси, които обичайно изискват много голяма хирургия. Методът е приложим и при лечение на възпаление на панкреаса с тежки форми.

В Плевен проф. Григоров ще прилага и най-атрактивната част от алтернативните методи на коремната хирургия, а именно така наречените аблационни техники или унищожаването на тумора в черния дроб чрез висока температура. Това е  направление, което  проф. Григоров въвежда в България преди десетина година.

По думите му  това е медицина от най-съвременен тип, при която се постигат много добри резултати, като след процедурите пациентът се възстановява за ден-два, а самите процедури се провеждат под упойка, която  не е така тежка както при сложните операции. „Става обидно лесно – една лека упойка, една пункция и на следващия или по-следващия ден пациентът си отива”, коментира проф. Григоров. Той поясни обаче, че за добрата клинична практика се изисква колкото е възможно по-рано да се диагностицира болестта и да се започне възможно най-рано лечението . Тогава чрез алтернативните методи болестта може да се излекува. „Това е изкуството в медицината. Медицината е евристика, изобретение. Елементарното мислене не е за лекаря клиницист”, категоричен е проф. Григоров.

В МБАЛ „Авис Медика” – Плевен, проф. Никола Григоров ще работи по график след предварително записване на телефони 064 90 90 92 и 064 90 90 93. НЗОК поема разходите по операцията, но без консумативите, които се осигуряват от пациентите.

Проф. Никола Григоров е преминал през всички нива на практичната медицина – от Селски здравен участък до Университетска болница. Специализирал е в Прага, Копенхаген, Токио. Консултант и експерт по гастроентерология и абдоминална ехография. Утвърждава абдоминалната ехография в България като рутинен метод чрез обучение на лекари от цялата страна. Въвежда всички направления в абдоминалната ехография: Доплер, контрастни изследвания, комбинирани ехографски и ендоскопски методи – горна и долна ендолуменна и лапараскапска ехография. Провежда пунционната цитологична и хистологична диагнастика под ултразвуков контрол. Извършва интревенционални процедури под ехографски контрол като алтернатива на хирургията: неопаретивно лечение на паразитарни и непаразитарни кисти на черния дроб, кисти на панкреаса, бъбреците, на коремната кухина, абсцеси на черния дроб чрез катетерно лечение, аблации (унищожаване) на чернодорбни тумори- първични и метастатични.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...