Акценти
Начало / Любопитно / 10 август – професионален празник на готвачите

10 август – професионален празник на готвачите

Днес честваме деня на Свети Лаврентий – патрон и закрилник на готвачите. През 2005 година за първи път се чества в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи. Свети Лаврентий е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията устроени от римския император Валериан.

През III век Лаврентий бил един от седемте дякони на Рим – пазител на църковните съкровища. Отговарял за финансовата и за социалната дейност на църквата. По време на император Валериан имало гонения срещу християните, Лаврентий също попаднал под императорския гняв. Той бил призован да се яви на собствената си екзекуция, като му било заповядано да донесе и пазените от него църковни богатства. Вместо с тях Лаврентий се явил със стотици хроми, сакати и бедни и заявил, че те са богатството на християнската църква. Вместо на императора Лаврентий раздал богатството на бедните.

Житието на този човек е толкова вдъхновяващо и богато, че мнозина по-късно виждат в него своя пазител. Свети Лаврентий по различни причини и в различни краища на света е патрон и на пивоварите и винопроизводителите, месарите, ресторантьорите.

Всяка година в нощта на 11 срещу 12 август хората, не само в Италия, вдигат очи към небето за да видят падаща звезда. От векове тази нощ напомня за страданията на свети Ларентий (Saint Lawrence). Звездите се спускат в тази нощ, като създават атмосфера на вълшебство и вяра в чудеса.

Готвачите, които са превърнали готвенето в изкуство са Антонин Карем, Огюст Ескуфие, Андре Солтнер и Фердинанд Поан. През XX век пък Фердинад Поан прокарва пътя на nouvelle cuisine и идеята за лека и здравословна храна.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...