Акценти
Начало / Икономика / Протест срещу произвола на банките и съдебните изпълнители подготвят в Плевен

Протест срещу произвола на банките и съдебните изпълнители подготвят в Плевен

SAM_6649-протест банки

Протест срещу произвола на банките и частните съдебни изпълнители ще има в неделя от 11 часа пред сградата на Община Плевен, съобщи Ангел Славчев, председател на сдружение „Граждански контрол“, днес на пресконференция, дадена заедно с негови съмишленици.  Протестни действия в този ден ще има в общо 15 български градове. Организатори са неправителствените организации  Център за европейска интеграция на България и защита правата на човека, Движение за пълна заетост и ценова стабилност, Сдружение „Граждански контрол”, Съюз „Защита на пострадалите от банки, финансови институции и частни съдебни изпълнители”.

Исканията са 6: незабавен мораториум върху всички изпълнителни дела по реда на чл. 417 в Гражданско процесуалния закон (ГПК); приемане на Закон за фалит на физическите лица – да се разграничат хората, които не могат да си плащат кредитите от онези,  които не искат; учредяване на ефективен регулаторен орган извън БНБ; приемане на Закон за финансов омбудсман – бързо, извънсъдебно и безплатно решаване на спорове; незабавни промени в действащото законодателство с цел  промяна на ГПК и премахване пречките за завеждане на колективни искове срещу банките; предоставяне на защита на малките и средните предприятия кредитополучатели.

Днес внасяме писма до председателите на всички парламентарни групи в НС за искане на среща по проблема, а утре внасяме проект за промени в ГПК, уточни следващите стъпки Ангел Славчев. В Плевен ще бъдат изпратени писма до всички депутати, избрани от региона. В началото на следващата година ще организираме кръгла маса. Ако няма развитие, в средата на януари ще организираме нов протест, каза той.

На всички съдебни изпълнители ще връчим по една покана за доброволно изпълнение, като вид закачка, допълни още Ангел Славчев.

„По фейсбук получавам потресаващи истории. Хората слагат край на живота си, остават на улицата.  Хора с бизнес и стабилни семейства са пред физически крах“, с тези думи той обрисува безбройните житейски трагедии, в следствие на банковия произвол.

Миналата година събрахме 30 хил. подписа в страната, само в Плевен – 4 хил., срещу лошите практики на банките. Внесохме ги в Народното събрание и те потънаха в небитието, каза още Славчев.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...