Акценти
Начало / Общество / Протест срещу закриването на жп гарата готвят в Горни Дъбник

Протест срещу закриването на жп гарата готвят в Горни Дъбник

Инициативен местен комитет в Горни Дъбник готви протест срещу планираното предстоящо закриване на жп гарата в селото и преструктурирането й в спирка. Инициативата ще се проведе на 15 декември. Днес комитетът внесе открити писма до областния управител на Плевен Иван Новкиришки и народния представител Христина Янчева.

“Помогнете ни да запазим гарата си!”, апелират хората. В писмото е обяснено, че: “Железопътна гара Горни Дъбник има важни социални функции. Тя се използва не само от жителите на селото, но и от живущите в съседните населени места – Крушовица, Писарово и град Искър, тъй като те не разполагат със собствена жп гара.

Ако се премахне жп гара Горни Дъбник, десетки жители, студенти и работещи ще останат без сигурен транспорт до областния град Плевен, както и до съседните общински центрове – Червен бряг и Долни Дъбник. Гарата се използва и от студенти, които редовно пътуват до Стопанска академия “Димитър Ценов” – Свищов и до ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” – Велико Търново. Педагозите, които обучават децата в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Горни Дъбник, също ще бъдат затруднени с идването си на работа навреме.

В селото няма автогара, липсва и редовен автобусен транспорт. Този факт допълнително усложнява ситуацията и прави железопътния превоз единствената сигурна връзка с останалите населени места в региона”.

Освен това се оказва, че на територията на жп гара Горни Дъбник се намира база на държавния резерв, товаро- разтоварни площадки имат още две частни зърнобази.

В селото вече е стартирала и подписка в защита на жп гарата, която ще бъде представена на областния управител Иван Новкиришки и народния представител Христина Янчева.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Румяна Колева

    Не мога да разбера, защо управляващите, вместо да стимулират връщането на хората по селата и развитие на селските райони, които прекрасно биха изхранвали цялото ни население, правят всичко възможно да ги ликвидират! Спирането на влакове и отрязване на транспортните връзки между малките населени места и градовете ги обрича на бавно, но неизбежно заличаване! Не стига, че по селата вече почти няма възможност да се работи някъде; не стига, че земеделската ни продукция, която е в пъти по-качествена от вносната такава,е трудно релизируема на пазара ни , поради наложените по-ниски вносни цени; не стига, че ликвидират малките магазини за сметка на големите, но ЧУЖДИ хранителни вериги; ами трябва и да обречем живеещите по селата хора на изолация и невъзможност за трудова реализация в друго населено място! А и, предполагам и на работещите в БДЖ не им е по сърце, че разписанията им се скъсяват! НА този етап косвено, но в недалечно бъдеще, това ще окаже влияние на заплатите им и на сигурността на работните им места! Толкова ли сме богати, че вече може да си позволим да спираме хората от работа!
    СРАМОТА! ДО КОГА ГОСПОДА УПРЯАВЛЯВАЩИ?! Нима сте слепи и глухи и невиждате и не мислите за тези неща?! Не вярвам и не искам да повярвам в това! Ние не сме глупав народ и не е логично да сме ви избрали такива! Човешко е да се греши, но още по човешко е да умееш да поправиш грешките си!