Акценти
Начало / Икономика / Протестиращи от „Топлофикация Плевен“ блокираха днес пътя за Русе

Протестиращи от „Топлофикация Плевен“ блокираха днес пътя за Русе

Топлофикация Плевен протест

С плакати „НЕК, плати ни изработеното” и „Оставка на изпълнителните директори на НЕК” работещи в „Топлофикация Плевен”  днес в 13 часа блокираха  за един час  изхода от Плевен в посока Русе.

„Нашите протестни действия са продиктувани от това, че от месец май НЕК не ни е разплащал задълженията си за изкупена ел.енерги. В резултат на което ние задлъжняваме към Булгаргаз”, обясни зам.-изпълнителният директор на „Топлофикация Плевен” инж. Йордан Василев.  Той категорично отхвърли тиражираните в медиите твърдения, че плевенското дружество е сред най-големите длъжници на Булгаргаз, като посочи, че към днешна дата „Топлофикация Плевен” има да получава от НЕК 27 млн. 400 хил. лева, а  задълженията на дружеството  към Буелгаргаз са в размер на 26 млн. 200 хил.лв.  „Това не може да продължава безкрай, ние искаме гаранция, за да можем да работим нормално и да получаваме газ”, заяви инж. Василев. . Той обясни, че през месец август вече са получили предупреждение от Булгаргаз, че ще им бъде ограничена доставката на природен газ с 50%.  „Засега това не се случи, благодарение на нашите действия, но не е ясно какво може да се случи с доставката на газ, при положение че не сме си изплатили задълженията, а от Булгаргаз са непреклонни”,  допълни инж. Василев.

Топлофикация Плевен протест (2)

Засега от топлофикационното дружество нямат отговор от НЕК.  От там дори са започнали да се разплащат не три пъти месечно, а веднъж в края на месеца,  което допълнително затруднява работата на ТЕЦ-а и растат лихвите по задълженията му към Булгаргаз за получен природен газ.

Допълнителни затруднения идват и от стартиралия от 1 юни тази година пазар на балансираща енергия, при който от НЕК ограничават производството на ел.енергия без да се съобразяват с техническите  характеристики на съоръженията в топлофикационното дружество, обясни още зам.-изпълнителният директор. В резултат при небаланс от 0.96% през месец юни, през  месеците юли и август отиваме съответно на 4.17% и 6.3% – това прави средно разходи на месец около 150 000 лв.,  обасни още той.

Топлофикация Плевен протест (3)

Затова протестните искания на работещите в третото по големина в страната топлофикационно дружество  са  оставки на  изпълнителните директори на НЕК  и търсене на отговорност за техните действия.

Ако НЕК се разплати с нас, ние ще можем да покрием задълженията си към Булгаргаз и проблемите ще бъдат разрешени, заяви и председателят на синдикалната организация в „Топлофикация Плевен”  инж. Митко Христов.

Той обасни, че засега ръководството на дружеството намира начин, макар и със закъснение, да изплаща заплатите, но се затруднява нормалното изпълнение на ремонтно-инвестиционните програми, които са много важни за непрекъснатата  работа на топлоцентралата.  В нея работят 200 човека, обслужва 28 000 битови абонати и над 1 600 стопански клиенти.

Топлофикация Плевен протест (4)

От ръководството на „Топлофикация Плевен” гарантиран, че централата е в готовност да започне новия отоплителен сезон, но въпросът е ще вземат ли мерки от  НЕК и Булгаргаз за редовно разплащане.

Протестиращите дават срок до 26 септември  тази година за конкретни отговори. Ако това не се случи, ще преминем към протестни действия в столицата, заявиха те.

За  четвъртък и петък са  предвидени протести на същото място и по същото време. Подкрепа в действията си те получават от КНСБ – Плевен.

Топлофикация Плевен протест (5)

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...