Акценти
Начало / Общество / Протестират в Белене заради промяната на въпроса за референдум

Протестират в Белене заради промяната на въпроса за референдум

Координационният съвет на инициативния комитет на гражданската инициатива “Аз не се отказвам от АЕЦ Белене, а ти?” реши да бъде организиран протест. Причината за това е преформулировката на въпроса за референдум, обясни съпредседателят на гражданската инициатива и общински съветник Красимир Тодоров.

Подробностите за протеста ще станат ясни до две седмици, все още конкретна дата за него не е насрочена. Красимир Тодоров допълни, че ще се разговаря по места с координаторите на гражданската инициатива как точно и кога ще бъде организиран протеста, както и процедурата за това.

Ще припомним, че до тези действия се стигна след като Народното събрание гласува преформулиран въпрос за референдума, различен от този, под който се подписаха повече от половин милион българи. Тогава местните хора в Белене заявиха, че са обидени и огорчени от това.

Във внесената подписка, на базата на която ще се проведе референдум, въпросът беше “Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка “Белене”. Според управляващите, обаче, така зададено питането е противоконституционно и те го редактираха до вариант, в който проектът АЕЦ Белене изобщо не фигурира.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...