Акценти
Начало / Икономика / Пропуск в наредба е поставял досега търговците на пл. „Стефан Стамболов“ в привилегировано положение

Пропуск в наредба е поставял досега търговците на пл. „Стефан Стамболов“ в привилегировано положение

---5_1~1По-ниски такси за ползване на общински терен са плащали досега уличните търговци на площад  „Стефан Стамболов“ в Плевен, заради пропуск в местната наредба – нещо, което скоро може да коригирано, става ясно от предложени промени в Наредба 17 на общината. Оказва се, че този площад е бил пропуснат при зонирането на Плевен за определяне на таксите за „ползване на пазари, тържища, панаири, тротоари, площади, улични платна и терени с друго преназначение“  макар да се намира в абсолютния център. Това автоматично го препраща към трета зона, където попадат всички места в града, неупоменати в централна, първа и втора зона. Таксата за търговците в централна зона обаче е 30 лв. за кв. м, докато за трета зона тя е 21 лв. за кв. м.

След коригиране на пропуска и търгуващите на този площад ще плащат колкото колегите им, разположили сергии или участващи в базари на площадите „Възраждане“ и „Свобода“, които резонно са си в Централна зона. От общината отбелязват, че на пл. „Ст. Стамболов“ периодично се организират  тематични базари, има и множество заявления от граждани за разрешения да поставят преместваеми съоръжения именно там.

Предложението за промяна в Наредба 17 трябва да бъде гласувано от Общинския съвет.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...