Акценти
Начало / Общество / Промяна на обслужващата общинските сметки банка е поредният повод за „престрелка” между настоящи и бивши управляващи

Промяна на обслужващата общинските сметки банка е поредният повод за „престрелка” между настоящи и бивши управляващи

Бившият председател на Общинския съвет Георг Спартански обвини настоящия кмет доц. Димитър Стойков, че без решение на съветниците е прехвърлил сметките на Община Плевен от една в друга банка.

На нарочен брифинг днес доц. Стойков направи декларация, с която заяви, че банковото обслужване и плащанията на общините и конкретно смяната на обслужващата банка е уредено нормативно в указанията на Министерството на финансите, по конкретно на  дирекция „Бюджет и държавно съкровище”. „В тези указания на МФ, никъде няма изискване промяната на обслужващата банка да става само след решение на Общинския съвет”, декларира Стойков.

Нещо повече, той обвини бившия кмет Найден Зеленогорски, че на последната сесия на ОбС е казал неистина, отричайки процедурата за смяна на обслужващата банка да е стартирана по времето, когато той е бил кмет. Доц. Стойков представи писмото, с което е започнала процедурата по преместването на сметките на Общината и то е от 28.07.2011 г. В него е записано, че „от 1.01.20012 г. се променя банковото обслужване на всички сметки в системата на първичен разпоредител за субсидиите на Общината от държавния бюджет”. Писмото с подписа на Найден Зеленогорски беше показано пред журналисти.

Доц. Стойков уточни, че за това стартиране на процедурата няма искано решение на Общинския съвет.

Според сегашния кмет „има много повече основания за съмнение, че посочената от бившия кмет банкова институция ще придобие възможност за управляване на банковия актив на Общината, защото към тази банкова институция Общината има милиони лева кредит”.

Възниква въпросът, обяви Стойков, дали това не е цената за отпуснатия нисколихвен кредит на Общината – прехвърлянето на всички сметки на Община Плевен във въпросната банка, тъй като явно кредитът е даден срещу уговорката след 1 януари общинските сметки да влязат във въпросната банка.

За да бъде избегната опасността сметките да бъдат поети под една или друга форма от тази банка, с писмо до Министерството на финансите доц. Сойков е оттеглил искането за промяна на обслужващата банка. И след проведени преговори е потърсил по-изгоден договор за обслужваща банка, за което по надлежен ред  е уведомил финансовото министерство. На 22.12.2011 г. с пимсо № 9100736 от дирекция „Бюджет и дъжавно съкровище” е  разрешо на Общината, считано от 3.01.2012 г. да прехвърли сметките си в нова банка.  „Никъде в договора няма какъвто и да е намек и възможност банката да управлява и да се разпорежда с финансовите активи на Общината. Единствено кметът има това право и интересът на Общината е запазен”, заяви доц. Стойков. Както и няма опасност да бъдат променени условията по въпросния кредит, който безспорно е изгоден, допълни кметът.

Зад тези атаки, кметът откри опит за въздействие, за да се откаже от конкретни негови намерения за действие.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...