Начало / Икономика / Промяна в мисленето на българския пчелар бързо ще утрои пчелните семейства

Промяна в мисленето на българския пчелар бързо ще утрои пчелните семейства

Сопред статистиката броят на стопанствата в страната, които отглеждат над 150 пчелни семейства е все още твърде малък. Най-голям е делът на стопанствата, отглеждащи до 9 кошера – 43%. По данни на агростатистиката през 2010 г. наличните пчелни семейства в България са 613 262. Добитото през 2010 г. количество пчелен мед е 10 595 тона, което е с 11.2% повече от добития мед през 2009 година. Средният добив от кошер е 19 килограма.

България е страна с невероятен потенциал за производство на мед, но все още има немалко пчелари, които отглеждат пчелни семейства по остарели начини, смята Младен Котларски, председател на Националната асоциация на пчеларите професионалисти. Според него потенциалът от пчелни продукти може да бъде удвоен и дори утроен в  кратък период, в който да се проведе обучение, за да смени българският пчелар мисленето си и технологията на работа.

Младен Котларски два пъти е носител на голямата награда „Крило на успеха” за иновации в пчеларството от международното пчеларско изложение в Плевен. В тазгодишното издание на изложението международното жури му присъди наградата за опаковка на годината за опаковките от серията “Мед като в кошера”. Представеният от фирма „Апиинфо център – Котларски” проект е креативен подход за съдовете, в които се предлага мед за потребителите на дребно. Съдовете са омален модел на кошер – дървена конструкция, покрита отвътре с восък. Идеята е с финансиране по проекта да започне серийно производство на по-малки по обем опаковки от този тип, поясни Котларски.

Това е поредната иновация на производителя на пчелни продукти, който благодарение на различни подобрения и нововъведения в традиционния кошер успява да гледа сам 200 пчелни семейства, отдалечени на 150 км.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...