Акценти
Начало / Образование / Променят тестовете за седмокласниците,  досегашните стимулирали зубрачеството

Променят тестовете за седмокласниците,  досегашните стимулирали зубрачеството

Промяна в тестовете по български език и литература и по математика  за национално външно оценяване след 7 клас за учебната 2015/2016 г. правят от Министерството на образованието. Промяната е необходима, защото досегашният формат „предопределя инерция както при преподаването на учебното съдържание от страна на учителите, така и при самоподготовката от страна на учениците“, се посочва в мотивите на министерството.

Целта е тестовете да се оптимизират така че да не се стимулира зубрачеството, а да се заложи на това водещ момент при проверката на знанията и уменията да е тяхното практическо прилагане.  От МОН са категорични, че промените няма да изискват изменение във формата на изпита

В теста по български език и литература за догодина са заложени повече задачи, свързани с четене с разбиране на текст. Включени са и езикови задачи със структуриран и с кратък свободен отговор.

В изпита по математика пък се променя съотношението между различните видове задачи – със свободен отговор и с възможни отговори. Анализът показал, че учениците се затрудняват да отсяват верните отговори и обикновено решават цялата задача, за да отбележат верния отговор, затова направо ще се заменят с повече задачи, които изискват пълно решение. Освен това ще се изравни съотношението между задачите по алгебра и геометрия. Седмокласниците ще  могат да влизат на изпит със свитък формули. Смисълът на този „царски пищов”  е  да се провери умението на учениците да прилагат формулите, а не дали ги знаят наизуст, се посочва в мотивите на образователното министерство.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...