Акценти
Начало / Крими / Прокуратурата протестира присъда срещу неправоспособен шофьор

Прокуратурата протестира присъда срещу неправоспособен шофьор

Окръжна прокуратура – Плевен внесе протест пред Апелативен съд /АС/ – Велико Търново срещу присъда „4 години лишаване от свобода“, постановена по дело за опит за подкуп на полицай от шофьор без книжка, управлявал МПС след употреба на алкохол, информира пресцентъра на ВТАС. Въпросната присъда жали и осъдения Васил Д. Г. (р. 1969г.) от гр. Плевен. Въззивната инстанция ще гледа делото на 13 ноември 2017 (понеделник) от 10:00 часа.

Със своя присъда от 28.08.2017 г. по НОХД 735/2017 г., Окръжен съд – Плевен е признал подсъдимия Васил Д. Г. от гр. Плевен за виновен, в това, че на 06.05.2017г. на паркинга пред Затвора-гр. Плевен, в парк „Кайлъка“ направил опит да даде подкуп: дар – банкнота с номинал 50 евро на длъжностно лице (полицейски орган) – К.Ц.П. – младши автоконтрольор I степен в група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Плевен, за да не извърши действие по служба – да не изпълни задълженията си по извършване на проверка с техническо средство за установяване наличието на алкохол, като деянието останало недовършено по независещи от дееца причини – престъпление по чл. 304а, пр. 3, вр. с чл. 304 ал. 1, вр. с чл. 18 ал. 1 от НК

Със същата присъда, подсъдимият е признат за виновен и в това, че на 06.05.2017 г. на паркинга пред Затвора – гр. Плевен, в парк „Кайлъка“ съзнателно се ползвал от неистински официален документ – СУМПС – гръцки образец, на името на В. Д. Г. със срок на валидност до 21.05.2015 г. – 17.03.2049 г., като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл. 316 вр. чл. 308, ал. 2, вр. с ал. 1 от НК.

ОС-Плевен е признал Васил Д. Г. за виновен и в това, че на същата дата и място, управлявал МПС – лек автомобил „Опел Астра“ без съответно свидетелство за управление, в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без СУМПС с наказателно постановление на началника на РУМВР-гр. Левски, влязло в сила на 12.10.2016 г. – престъпление по чл. 343в, ал. 2 от НК, както и за това, че управлявал същото МПС с концентрация на алкохол в кръвта 1,05 промила, установено по надлежния ред с техническо средство – престъпление по чл. 343б ал. 2 от НК

На основание чл. 23 от НК, Окръжен съд – Плевен наложил на подсъдимия едно общо наказание измежду определените за всяко едно от деянията, а именно 4 години лишаване от свобода, които да изтърпи при първоначален строг режим, както и да заплати глоба в полза на държавата в размер на 1000 лева.

Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано по въззивен протест на Окръжна прокуратура – Плевен и въззивна жалба от подсъдимия.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...