Акценти
Начало / Култура / Произведение на Вивалди ще звучи за първи път в Плевен в памет на Божко Шойков

Произведение на Вивалди ще звучи за първи път в Плевен в памет на Божко Шойков

По повод 85 години от рождението на дългогодишния директор на НУИ „Панайот Пипков” – Божко Шойков, в Плевен ще бъде представена програма от четири концерта.  Това съобщиха днес основните организатори на честването Венцеслава Шойкова – дъщеря на Божко Шойков, Августина Серафимова – дългогодишен преподавател в НУИ „Панайот Пипков”, Любомир Дяковски – директор на Плевенска филхармония. Специален гост на пресконференцията беше френският диригент Оливие Олт, който ще дирижира единия от концертите.

Честването на диригента, цигуларя, педагога, композитора, общественика Божко Шойков ще започне днес, от 17 часа,  в НУИ „Панайот Пипков” с поднасяне на цветя пред барелефа, поставен на фасадата на концертната зала, която носи неговото име. Ще бъде открита и изложбата „Музиката е моята религия”, която в 12 пана е събрала част от живота на Божко Шойков.

 След това концерт ще изнесат ансамбли от настоящи ученици на Националното училище по изкуствата.

На 31 октомври е предвидена „Среща на поколенията”, в която ще участва дъщерята на Божко Шойков – Венцеслава Шойкова, хор „Кайлъшко ехо” и ученици от училището. По време на срещата ще бъдат разказани спомени за директора, приятеля и духовния водач Божко Шойков.

На 2 ноември на сцената на читалище „Съгласие” е концертът на Плевенска филхармония със солисти четирима цигулари, бивши възпитаници на НУИ „Панайот Пипков”.  В изпълнение на Христофор Маринов, Любомира Тодорова, Чавдар Вълков и Виктория Маринова за първи път в Плевен ще прозвучи Концерт за четири цигулки и оркестър от Вивалди. Нотите за концерта са предоставени от симфоничния оркестър на Кан, за което е съдействала Венцеслава Шойкова.

В програмата ще прозвучат още Малка сюита от Дебюси и Ода на радостта от Бетовен. В концерта ще участват още Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска, Гиргина Гиргинова – сопран, Олга Михайлова – мецосопран, Георги Султанов – тенор, Пламен Бейков – бас. Диригент ще е Оливие Олт. Той сподели, че е удоволствие след 30 години отново да дирижира Плевенска филхармония в една концертна програма, която е много позитивна.

Поредицата от концерти по повод честването на 85 години от рождението на Божко Шойков ще е на 3 ноември, от 16 часа в ХГ „Дарение Светлин Русев”. Той се организира от новосъздадената фондация на името на Божко Шойков. Ще участват 12 солисти. Идеята е всяка година по повод рождението на Божко Шойков да организираме подобен концерт, с който да обогатяваме плевенския културен живот, обясни Венцеслава Шойкова, чиято е идеята за създаването на фондацията. Входът за концерта е свободен.

„С поредицата концерти ще припомним, а тези, които не знаят, ще научат кой е Божко Шойков и какво е направил той за нашия град. Нека бъдем добри и съхраняваме паметта за такива хора”, акцентира директорът на Плевенска филхармония – Любомир Дяковски.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...