Акценти
Начало / Общество / Проект за двустранно споразумение в областта на извънредните ситуации подготвиха български и румънски пожарникари

Проект за двустранно споразумение в областта на извънредните ситуации подготвиха български и румънски пожарникари

В рамките на четири работни сесии служители на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението” и румънските им колеги разработиха стандартни оперативни процедури за комуникация, транзитно преминаване на границите, логистика и информиране на населението. Инициативата е в рамките на Стратегическия проект “RISK” по Програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Румъния, уточняват от пресцентъра на МВР.

Общите правила ще помогнат на огнеборците от двете страни на границата да реагират по-бързо при съвместни операции и ще повишат ефективността на общите им действия, при възникването на мащабни кризисни ситуации. Домакин на поредната среща бе окръг Констанца.
Експертите от България и Румъния започнаха работата по изготвянето на проект за междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на бедствия, пожари и извънредни ситуации. Предстои да започнат съответните съгласувателни процедури.
Следващата среща между двете страни ще се проведе през месец ноември във Враца.

Припомняме, че стратегическият проект “Съвместен мониторинг на риска при извънредни ситуации в трансграничния регион на река Дунав” предвижда крайдунавските области от България и Румъния да получат съвременна пожарна техника и оборудване. В рамките на проекта вече бе изготвен общ речник на оперативните термини, в който са включени обяснения на специалната терминология на български, румънски и английски езици. На среща в Дробета Турну Северин българските и румънските пожарникари започнаха разрабтоването и на общи оперативни процедури, които ще помогнат на огнеборците от двете страни на границата да реагират по-бързо при съвместни операции и ще повишат ефективността на общите им действия при възникването на мащабни кризисни ситуации.

Партньори по проекта са румънските окръзи Констанца, Телеорман, Гюргево, Кълараш, Олт, Долж и Мехидинц и Областни управления “Пожарна безопасност и защита населението” в градовете Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Силистра и Русе.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...