Акценти
Начало / Здравеопазване / Проект „Да пораснем заедно” изпълнява Плевенски обществен фонд „Читалища”

Проект „Да пораснем заедно” изпълнява Плевенски обществен фонд „Читалища”

лого- 2

Сдружение „Плевенски обществен фонд „Читалища“ е сред организациите, с които през 2012 година УНИЦЕФ България стартира пилотната фаза на програмата „Работилница за родители – да пораснем заедно”, с цел да осигури подкрепа на родители на малки деца на възраст до 4 години, както и на бъдещи родители. Програмата се базира на съвременните разбирания за развитието на детето през периода на най-ранното детство и ролята на родителите и семейната среда за разгръщане на потенциала на детската личност. Основополагащо в нея е разбирането, че родителството трябва да бъде в най-добрия интерес на детето, т.е да насърчава положителните отношения между възрастни и деца, които да допринасят за развитието както на детето, така и на родителя. Всяка следваща година УНИЦЕФ България и партньорите по места изпълняват съответно пролетна и лятна фаза на програмата, като до момента са обхванати общо около 1000 родители от 40 населени места.

Ползвайки опита, натрупан по време на реализирането на програмата „Работилница за родители“, Плевенски обществен фонд „Читалища“ изпълнява проект „Да пораснем заедно“ BG 05/ 1587  финансиран по ПРОГРАМА за подкрепа на НПО в България По Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. То следва модела на УНИЦЕФ и включва 12 тематично и концептуално свързани семинари с обща продължителност от 24 часа, които се водят от специално подготвен екип от специалисти с активното участие на родителите. Специалистите и родителите са равноправни по отношение на своите знания за децата и по време на семинарите са партньори, които обменят опит и си сътрудничат активно в търсенето на решения за изпълнение на родителските отговорности. Родителите имат възможност да общуват с други родители, да обменят опит и мисли, както и да научават повече за особеностите на развитието и потребностите на детето в периода на ранното детство.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски обществен фонд – ЧИТЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.“

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...