Акценти
Начало / Общество / Проектът за възстановяване на крепостта Димум стартира през следващата седмица

Проектът за възстановяване на крепостта Димум стартира през следващата седмица

Строителната площадка по проекта на община Белене за крепостта Димум ще бъде открита следващата седмица, стана ясно при посещението на областния управител Илиян Йончев в крайдунавския град.  Той разгледа археологическия обект , както и  намиращия се  в непосредствена близост посетителски център на Природен парк „Персина”.

Областният управител е изявил твърдо мнение, че перспективата на Плевен и Плевенска област е в туризма, като общините Белене, Никопол и Гулянци имат огромен потенциал в тази посока и трябва да обединят усилията си за развитие на културно-исторически туризъм.

Годишно на пристанището в Никопол акостират  между 80 и 100 кораба. При един добре разработен рекламен продукт гостите няма да се отправят  към вътрешността на страната, а ще посетят интересни места в нашата област, категоричен е Йончев. По думите на областния управител Белене има реални възможности за развитие природния туризъм с прекрасния парк „Персина”. Момчил Спасов, изпълняващ длъжността кмет на Белене,  информира, че работят по проект за превръщане на рибарската вила на острова в „зелено училище”.

Кастелът Димум вероятно датира от I в. от н.е., когато тракийското селище с флотска база прераства в укрепен граничен лагер. Според специалистите чрез малките предмети, намерени тук, може да се предполага, че Димум е най-ранната митница. Тук е била границата между тракийското царство и римската провинция Мизия по времето на първия римски император Октавиан Август. Димум е обявен за паметник с национално значение през 1968 г. Сондажно проучване на терена започва през 1989г., когато е проучена част от укрепителната система на кастела и е разкрит запазен участък от около 60 метра. През кампанията 1990 г. е открита южната кула на западната крепостна порта - порта претория. След прекъсване от 17 години през 2007 г. отново започват редовни разкопки. Сред откритите предмети са бронзова статуетка на богинята Деметра (Изида), бронзова коланна тока, обеца, апликации, стъклени гривни, предмети на домашния бит , медни монети, три различни бронзови фибули, една мраморна екзагия и бронзови монети, датиращи периода – края на III в. -началото на IV в.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...