Акценти
Начало / Икономика / Проекти за над 78 млн лева изпълнява Община Плевен

Проекти за над 78 млн лева изпълнява Община Плевен

Dimitar_Stoikov

35 проекта (19 самостоятелни и 16 в  партньорство) на обща стойност 78 250 882 лева изпълнява Община Плевен в периода ноември 2012 – ноември 2013 години. Това отчете по време на редовния брифинг за журналисти кметът на Община Ппевен проф. Димитър Стойков. Основен приоритет в дейността на Общината са проектите с европейско финансиране. Един от най-мащабните самостоятелни проекти на местните управляващи е Интегриран градски транспорт на Плевен“ по ОП „Регионално развитие“ на обща стойност 23 322 246 лв. В момента той е на етап провеждане на процедури за избор на изпълнители на дейностите: въвеждане на системи за управление на транспорта и трафика в Центъра за градска мобилност, изграждане на ново тролейбусно депо в жк „Дружба”, ремонт на съществуващата и изграждане на нова въздушната контактна мрежа – 4 нови маршрута с обща дължина 6 681 м, ремонт на съществуващи и изграждане на нови спирки за градски транспорт, изграждане на мрежа от велоалеи в град Плевен – 8 нови маршрута с обща дължина 9 429 м за свързване на кварталите „Дружба”, „Сторгозия”, „Воден” и „Девети” със съществуващата велоалея.

Друг голям самостоятелен проект на Общината е изграждането на Регионално депо за отпадъци за общините Плевен, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Гулянци, Пордим и Искър със сепарираща линия и инсталация за компостиране. Стойността му е 27 795 953 лв, като се финансира по ОП „Околна среда”. Проектът стартира в края на октомври тази година и ще приключи в края на април 2015 год.

В категорията мащабни проекти е и проектът „Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия” по Оперативна програма „Околна среда”. Той е депозиран за оценка в Европейската комисия, а стойността му е близо 155 милиона лева. На този етап от МОСВ има уверение, че той ще бъде финансиран, коментира проф. Стойков.

С европейски средства по проекти бяха санирани 8 училища в Плевен, бяха ремонтирани Панорама „Плевенска епопея”, благоустроена е част от „Скобелевия парк”, реставрирани и консервирани са Историческият каменен мост и Паметникът на победата на р. Вит при с. Ясен. Извършено е и цялостно обновяване на римската крепост „Сторгозия”, благоустрояване на част от Защитена местност  „Кайлъка” и много други обекти.  

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...