Акценти
Начало / Здравеопазване / Продължават да продават шоколади и безалкохолни напитки в плевенски училища

Продължават да продават шоколади и безалкохолни напитки в плевенски училища

В училищните лавки продължават да продават шоколадови изделия и газирани напитки в разрез с Наредба №37 Chocolate-300x240за здравословното хранене на учениците, е установила актуална проверка на инспектори от Регионалната здравна инспекция в Плевен. По 200 лева глоба са отнесли двама управители на фирми, стопанисващи павилиони в две плевенски училища. Здравните инспектори увериха на пресконференция, че проверките са постоянни и внезапни. Инспекцията има ангажимент до края на годината да провери по 2 пъти всяко училище. Ако бъдат установени нарушения, се предвижда и трета проверка, която да установи отстранени ли са пропуските.

Два акта за продажба на обувки и бебешки дрехи втора употреба са написали за периода 7-20 октомври проверяващите. Глобите за нарушителите отново са по 200 лева. От Инспекцията припомниха, че продажбата на обувки, бельо и играчки в магазините за дрехи втора употреба е забранена. Не стана ясно обаче защо изброените забранени стоки фигурират постоянно в плевенски магазини „втора ръка”.

Общо 834 проверки на подлежащи на контрол обекти са извършили здравните инспектори за отчетения период. Издадени са 5 предписания за подобряване хигиенното състояние на 5 от проверените обекти. Съставени са 13 акта за хигиенни нарушения. Издадени са 17 наказателни постановления на обща стойност 2 350 лв., а един обект временно е спрян от експлоатация.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...