Начало / Общество / Проблемът с безработицата основен за 73% от плевенчани

Проблемът с безработицата основен за 73% от плевенчани

Анкета, проведена от гражданско движение ДНЕС сред 2 200 плевенчани, показва, че основен проблем за 73% от тях е безработицата.  На второ място с 6.6 % е поставен проблемът с престъпността, а на трето място с 5.6% излиза проблемът с липсата на детски площадки. На следващо място се подреждат интеграцията на малцинствата, ниско качество на медицинското обслужване, липса на паркоместа.

Резултатите от анкетата бяха представени от областния координатор координатор на ДНЕС Веселин Плачков и регионалния координатор Зина Георгиева на среща, на която бяха поканени всичките 10 плевенски депутати. Присъстваха обаче само трима от тях – Цецка Цачева – председател на НС, Христина Янчева от ГЕРБ и Дарин Матов от РЗС.  В срещата участваха още кметът проф. д-р Димитър Стойков, зам.-областният управител арх. Бойко Балтаков и Марияна Цветкова – пресаташена ОД на МВР.

Представяйки проблемите, от ДНЕС казаха, че имат конкретни предложения, но поискаха да чуят мнението  на кмета и депутатите.

„За съжаление през последните години нивото на безработица се покачва непрекъснато в Плевенска община, като особено остро проблемът стои в малките селища, каза проф. Стойков. Той подчерта, че кметът може да влияе за намаляване на безработицата чрез работа по европейски програми. Досега по ОП „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали 395 човека, припомни проф. Стойков и допълни, че са заявени още 200 места, като осигурената заетост за тях е 12 месеца.

„Общо проектите по европейски програми, по които работи Община Плевен са на стойност над 150 млн. лв. Подготвят се проекти за още 70 млн.лв. Ако 2/3 от тях бъдат реализирани, Общината ще привлече инвестиции в размер над 2 000 лв. на жител от общината. Реализирането им през следващите три години ще повлияе както на икономическото състояние на обищаната, така и върху трудовата заетост”, подчерта той.

По отношение борбата с престъпността кметът съобщи, че има идея да се проведе търг и да се наеме охранителна фирма, която да поеме охраната на най-проблемните села – Мечка, Коиловци и Бръшляница. Това се налагало, тъй като досега парите за охрана на населените места не се изразходвали ефективно. За промяна на ситуацията се очаква да допринесе и приетата Общинска стратегия за борба с престъпността.

Проф. Стойков информира участниците в срещата, че предстои среща със здравния министър във връзка с получаването на линеен ускорител в УМБАЛ – Плевен, което ще позволи на близо 500 онкоболни да провеждат терапията си тук и да не се налага да пътуват до столицата. Проблемът с паркингите продължава да е сериозен и на този етап няма радикално решение, обясни проф. Стойков.  Вариант за облекчаване на паркирането в градската част е чрез публично-частно партньорство да се изгради паркинг зад Регионалната биллиотека, но засега въпросът няма развитие.

Дупутатите изразиха одобрение по повод направеното в Община Плевен за решаване на основните проблеми, повечето от които са характерни за цялата страна. Христина Янчева обеща лобиране пред изпълнителната власт, а Дарин Матов призова плевенчани да му пишат за проблемите си и обеща съдействие.

Удовлетворена съм, че въпросът за корупцията липсва сред поставените проблеми от плевенчани, което е доказателство за  добре работеща и прозрачна администрация, подчерта Цецка Цачева. Тя смята, че в анкетата липсва важен въпрос, свързан с миграцията на младите хора, който е пряко свързан с високата безработица. Няма да се уморя да повтарям, че работни места разкрива бизнеса, работещата икономика и затова беше редно на тази среща да присъстват и представители на местния бизнес, беше съветът на председателя на Парламента към организаторите от ДНЕС.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...