Начало / Икономика / Проблеми с изпълнението на оперативни програми през новия програмен период очакват страната ни

Проблеми с изпълнението на оперативни програми през новия програмен период очакват страната ни

България може да има сериозни проблеми с изпълнението на оперативните програми през новия програмен период заради липсата на задълбочен анализ на изпълненото и постигнатото през първия програмен период, който изтича през 2013 г. Това прогнозира Преслав Гайдарски, отговорник секторна политика „Земеделие” на „Движение България на гражданите“ в Плевен. „Според мен не е толкова страшно това, че не успяваме да усвоим еврофондовете, а че не се коментира дали се изпълняват целите на отделните програми. Защото ако през 2006 г.  успяхме лесно да убедим ЕК да ни отпусне средства по различните програми, то сега вече трябва да се направи анализ на случилото се през тези седем години от 2006 до 2013 г., за да поискаме нови мерки”, заяви Гайдарски.

Именно по тази причина Преслав Гайдарски прогнозира, че 2013 г. ще се запомни като най-лошата за страната ни от членството й в ЕС, „защото това е първата година, през която приключваме програмен период и  трябва да водим дебат изпълниха ли се очакванията, надеждите и стремежите на хората”.

По повод поредното отлагане на плащането на директната субсидия за земеделските производители Преслав Гайдарски коментира, че е недопустимо на 7-та година от приемането ни в ЕС и последната година от първия програмен период отново да се поставят въпросите кой, кога и защо получава директна субсидия.

„Ясно е, че всяка държава членка трябва да предвиди в собствените си бюджети директните плащания и да ги изплати на земеделските производители. През 2012 г. управляващите обещаха, че ще се отпуснат пари за пропадналата реколта, но това не се случи – да не говорим, че беше сформирана комисия, която да опише площите с пропаднали реколти. Въпреки това, пари за тези площи през 2013 г. няма да има. Същото се случи и със субсидиите за 2012 г. – по регламент  те се изплащат до юни на следващата година. Ние бяхме една от страните членки, които,поради кризата, поискахме  субсидиите за 2012 г. да се изплатят през същата година, а не да се чака 2013 г. ЕК даде положителен отговор на това наше искане. Но до този момент субсидии не са преведени, а се излиза с нова теза, че те ще се получат след месец март”, каза Гайдарски.

Според него от това забавяне на субсидията за земеделските производители най-ощетени са по-дребните производители, които не могат да отделят ресурс за подготовка на площите за пролетниците и сеитбата на слънчогледа, която трябва да започне през месец март.

Преслав Гайдарски изрази недоумение защо никой от управляващите не насочва вниманието върху факта, че на 31 декември тази година изтича срокът, в който може да се извършва категоризацията на фермите за производство на краве мляко. „Вместо да се предприеме някаква политика кой какво да направи, за да бъде изпълнено изискването, отново темата се измества от това дали сиренето се прави с палмово масло или без палмово масло”, коментира той и припомни, че след тази дата фермите, които не са категоризирани, няма да имат право да продават произведеното краве мляко.

Прочетете също:

„Малтери Суфле“ прави първата копка на завод за малц в Плевен

Един от трите най-големи производители на малц в света  – „Млатери Суфле”, дъщерно дружество на ...