Начало / Общество / Проблемите на осиновяването ще са тема на среща, организирана в Плевен

Проблемите на осиновяването ще са тема на среща, организирана в Плевен

По повод Националната информационна седмица за осиновяването Центърът за обществена подкрепа (ЦОП) и Българската асоциация осиновени и осиновители (БАОО) организират в Плевен среща по проблемите на осиновяването. Тя ще се проведе на 11 октомври, петък, от 17:30 ч. в зала „Гена Димитрова” на регионалната библиотека в Плевен. В програмата е предвидено прожекция на филм за осиновяването „Триъгълник от любов“ и представяне на книгата на Карин Първис „Надежда и подкрепа на осиновени и осиновители“ . По време на срещата ще се проведе дискусия по въпроси, свързани с осиновяването.

В периода 7 – 11 октомври в Центъра за обществена подкрепа на ул. Георги Бенковски” 61 се провежда Седмица на отворените врати. Идеята е да се представи дейността на ЦОП в подкрепа на осиновяването. Граждани, родители – осиновили деца, кандидати за осиновители и осиновени млади хора, ще могат да получат консултация за вълнуващите ги въпроси във връзка с осиновяването на дете в България, както и при желание да сформират групи за споделяне и подкрепа.

По време на кампанията ще се обърне внимание на случаите на прекратяване на осиновяването, извеждането на осиновени деца от семейството и настаняването им в социални услуги и ще обсъдим причините, довели до това. Ще бъде засегнат отново въпроса за необходимостта от промяна на Семейния кодекс в частта, касаеща достъпа до информация за биологичния произход на осиновените хора, подкрепата за тях и осиновяващите родители.

„За всички нас това е възможност да говорим заедно и отправим едни и същи послания към деца и семейства. Отварянето на пространство за разговори, както със специалисти, така и в семейството, предоставя възможност за формиране нагласа за толерантно, хуманно и цивилизовано отношение към осиновяването”, сподели Албена Димитрова, директор на Центъра за обществена подкрепа.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...