Акценти
Начало / Общество / Пробация за двама от Левски за неспазване на наложената им карантина

Пробация за двама от Левски за неспазване на наложената им карантина

Районен съд гр. Левски одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура гр. Плевен – Териториално отделение гр. Левски и защитника на Г.Г. на 33 години и В.Я. на 29 години, с което те  се признават за виновни в извършени престъпления по чл. 355, ал.2, вр. ал.1 от НК.

Г.Г. и В.Я. са се завърнали от чужбина на 19.03.2020 година, като на ГКПП гр. Русе са попълнили формуляри за събиране на данни на пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19, въз основа на които били издадени предписания по отношение и на двамата от Регионалната здравна инспекция гр. Русе за карантина, изразяваща се в задължение да не се напускат посочения от тях адрес в гр. Л. Въпреки това, Г.Г. и В.Я. на 23.03.2020 година нарушили мерките издадени против разпространението на COVID-19, като напуснали адреса си на който живеели заедно. Престъпленията от тях са извършени по време на извънредно положение в страната, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 година.

За това престъпление страните са се споразумели на Г.Г. да бъде наложено наказание „Пробация“ за срок от десет месеца, при следните мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител, а на В.Я. да бъде наложено наказание „Лишаване от свобода“ да срок от пет месеца, изпълнението на което е отложено с тригодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 10 000 лева.

Досъдебното производство е било взето на специален надзор от ВТАП.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...