Начало / Здравеопазване / При съмнение за рак на гърдата, жените да не губят време в четене на форуми в интернет, а незабавно да се обърнат към специалист  

При съмнение за рак на гърдата, жените да не губят време в четене на форуми в интернет, а незабавно да се обърнат към специалист  

Най-добрата превенция на рака на гърдата са редовните профилактични прегледи

Д-р Евгений Карастоянов е хирург в МБАЛ „Св. Панталеймон – Плевен“, част от екипа на д-р Румен Стоянов началник Хирургично отделение. Д-р Карастоянов притежава опит в областта на диагностиката и лечението на заболяванията на млечната жлеза. Специализант e по пластична хирургия.  С подчертан експертен интерес към съвременни методи, технологии и терапевтични подходи в областта на модерната хирургия: обща, реконструктивна и лапароскопска, както и от научно-изследователска работа.  Активно участва в научни конференции.  На 16 май т.г., д-р Карастоянов бе отличен на втората церемония по награждаване в конкурса „Млад медик“ в категория „Лекар с придобита специалност“, организиран от Български лекарски съюз и вестник „Стандарт“. 

Д-р Карастоянов, месец октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата, като целта е да се насочи вниманието към профилактиката на това заболяване. Какви са последните данни за заболеваемостта от рак на гърдата в страната?

По данни на Българския национален раков регистър от 2012 г. ракът на млечната жлеза (РМЖ) е на първо място по честота при жените у нас и представлява повече от 25% от всички злокачествени тумори сред тях. Заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава с напредване на възрастта. Обичайно се диагностицира след 30-35- годишна възраст, най-често във възрастта между 50 и 70, с пик сред 60-70-годишните. Средно годишно у нас се диагностицират между 3 800 и 4 000 случая.

Има ли промяна във възрастовата граница, при която се появява това заболяване?

Данните на Националния раков регистър показват още, че заболяемостта се увеличава с около два процента годишно, като се наблюдава засягане на все по-ниски възрастови групи.

Освен фамилната обремененост има ли други причини, които го провокират?

Не е установена точната причина за развитието на този вид рак. Все пак съществуват определени фактори, които биха могли да повишат риска от развитие на заболяването. От една страна това са генетичните фактори – около 10% от случаите на жени с рак на гърдата имат мутации в определени гени. Освен това жените, при които менструацията е настъпила преди навършването на 12 години и такива, при които менопаузата е настъпила след 55 години, са изложени на по-висок риск, поради по-продължителната естрогенна стимулация. Роля играе и фамилната обремененост – наличие на пряка родственица с РМЖ повишава риска с 15-20 % и обичайно заболяването се появява в по-млада възраст. Рисков фактор е и проведена радиотерапия в областта на гърдите особено преди тридесетгодишна възраст, най-често при лечение за болест на Хочкин. Взема се предвид и наличието на предходна биопсия от гърдата, показваща атипична хиперплазия. Не бива да пренебрегваме и рисковите фактори, свързани с начина на живот, като приема на орални контрацептиви,  хормонално заместителна терапия след менопаузата, жените с първо раждане след 30-годишна възраст, некърмилите, злоупотребяващите с алкохол и тези с наднормено тегло.

Кога жените трябва да направят първия си профилактичен преглед за рак на гърдата?

Профилактичните прегледи  би трябвало да се провеждат ежегодно след навършване на 20 години, като задължително трябва да включват и образно изследване – ехография до 40 годишна възраст и мамография след нея, а за  фамилно обременените – още след навършване на 35 години. При определени показания се назначава и тънкоиглена биопсия.

Не много популярен е фактът, че ракът на гърдата засяга и мъже. Какви са вашите наблюдения?

Ракът на гърдата при мъжете се наблюдава значително по-рядко – около един процент от случаите , като може да бъде диагностициран във всяка възраст, но най – чест е при 60-75 годишните. Нерядко към момента на поставянето на диагнозата заболяването е в напреднал стадий, което налага комплексно лечение.

Какви са първите признаци на болестта и могат ли жените да ги открият сами?

Симптомите на рака на гърдата не са специфични и могат да варират. Един от най-характерните е напипването на най-често неболезнена бучка – при около 90 процента от пациентките. Често това е първи и единствен признак. Трябва да се наблюдава и за подуване на жлезата, когато е само при едната гърда и не е свързано с менструалния цикъл. Признак е и нарушеният контур на гърдата от места на придърпване на надлежащата кожа, наличието на кожа – тип портокалова кора, незарастваща раничка в областта на гръдното петно и зърно. Симптом е хлътването на зърното, придружено често с изтичане на кръвенист секрет от него, също и бучка в подмишницата – увеличени лимфни възли. Тъй като симптомите варират, това на което искам да обърна внимание е да не се изпада в паника. Ако се забележи или усети видимо изменение в структурата на гърдата, да не се губи време с четене на форуми и статии в интернет, защото объркването и страхът нарастват, а да се направи своевременна медицинска консултация и преглед. Най-добрата превенция остават редовните профилактични прегледи, при които специалистите могат да открият заболяването в най-ранен етап, когато прогнозите за успешно лечение съответно са най-силни.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...