Начало / Образование / Присъствието на учениците в учебните часове отново беше тема на работна среща в Плевен

Присъствието на учениците в учебните часове отново беше тема на работна среща в Плевен

Областна работна среща по въпроси, свързани с присъствието на учениците в учебни часове, отпадането им от образователната система и предприемане мерки за задържането им в училище се проведе в Плевен. Тя се състоя на 30 ноември в Прогимназия „Цветан Спасов“  и бе инициирана от Албена Тотева – началник на Регионален инспекторат по образованието – Плевен. Мероприятието е организирано във връзка с Годишния план за дейността на РИО – Плевен за учебната 2015/2016 година, и възможностите за създаване на Обществен съвет за ангажиране на заинтересованите страни. Присъстващите се запознаха с проблематиката за отпадане на ученици от образователната система, намаляване отсъствията на учениците и дейности, предприети от РИО – Плевен по прилагане на мерки за задържането им в училище и отчитане на резултатите от тях.

От своя страна директорите на общообразователни училища – Поля Блажева, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Търнене и Татяна Ценкуловска, помощник-директор по учебната дейност в Прогимназия „Цветан Спасов“ – Плевен, представиха добри практики относно предприети мерки за задържане на ученици в училището и намаляване на отсъствията им. За намаляване на отсъствията на учениците и задържането им в училище, както и за анализ на училищната мрежа по общини и статута на училищата, съгласно приетия на 30.09.2015 г. Закон за предучилищното и училищното образование се набелязаха няколко мерки. Сред тях са иницииране и организиране на срещи с представители на общинските администрации и кметства към тях, като първата стартира днес с кмета на община Пордим, следват срещи с кметовете на общините Долни Дъбник и Долна Митрополия, а до края на януари по график с всички общински администрации от област Плевен. Друга мярка е осъществяване на съвместни проверки с представители на областна администрация и с представители на институции, имащи отношение към проблема. В края на първия учебен срок ще бъде представена информация за резултатите от предприетите мерки и реализираните дейности.

На срещата присъстваха още Красимир Иванов – зам.-областен управител на Плевен, представители на Областна дирекция на МВР – Плевен, председателите на областните структури на синдикално представените организации – НУС – Плевен, КНСБ, РСО „Подкрепа“ – Плевен, представители на общински администрации от ресор „Образование“, област Плевен, експерти от Регионален инспекторат по образованието – Плевен, директори на професионални гимназии и общообразователни училища.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...