Акценти
Начало / Общество / Приоритетите на Община Плевен по време на българското председателство на ЕС обсъдиха днес

Приоритетите на Община Плевен по време на българското председателство на ЕС обсъдиха днес

За периода  1 юли – 31 декември 2018 г. България за първи път ще поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. В тази връзка Областният информационен център – Плевен запозна днес представители на Община Плевен и различни културни институции със задълженията, които страната ни ще има през това време.  Сред присъстващите бе зам. – кметът по „Европроекти и хуманитарни дейности” и ръководител на проекта – Стефан Милев, и координаторът на проекта Камелия Горненска. Председателството на Съвета на ЕС се осъществява на ротационен принцип от всяка държава-членка за период от шест месеца. За да бъде гарантирана приемственост и последователност в работата на Съвета, е създадено „председателско трио“, което изготвя 18-месечна работна програма. България ще си партнира в „триото“ заедно с Естония и Австрия, обясни експертът по „Комуникация и информация“ на ОИЦ-Плевен Николета Минчева .

Поемането на председателството на Съвета означава страната ни да влезе в ролята на честен и неутрален посредник, за да може успешно да насочва и стимулира работата на Съвета по законодателството на ЕС, да осигурява приемственост в изпълнението на програмата на ЕС, систематичност на законодателните процеси и сътрудничество между държавите членки. Председателството ще позволи на България да постави в центъра на дневния ред на ЕС ясни приоритети, които са от ключово значение за страната и Европейския съюз.

%d0%be%d0%b8%d1%861

Темите, които бяха засегнати на работната среща днес,  бяха свързани с това, какви категории и събития са планирани у нас по време на българското председателство и как Плевен може да се възползва от това, за да се рекламира като туристическа дестинация, как може да популяризира своите природни, исторически и културни забележителности.

Идеята е в тези шест месеца Община Плевен да представи такава културна програма, с която да участва в събитията, които ще се реализират в Българи и така градът ни да стане част от тези събития. Представяйки се добре през 2018, то следва през 2020 година по-лесно да кандидатстваме и да бъдем одобрявани по различни европейски проекти, коментира зам-кметът Стефан Милев.

 По повод  българското председателство на Съвета на ЕС  е обявен конкурс за лого. В него участие могат да вземат български и чуждестранни художници, дизайнери, студенти от специалности, свързани с графичен дизайн. Всеки кандидат трябва да представи кратка автобиография и документ за завършено образование.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...