Начало / Общество / Призоваха сънародниците ни в Турция да запазят спокойствие

Призоваха сънародниците ни в Турция да запазят спокойствие

Обръщам се към нашите сънародници, които живеят, работят или се намират на почивка в Турция, да запазят спокойствие, да се регистрират в системата на МВнР и да се свържат с българските задгранични представителства,  ако имат спешна нужда от съдействие. Това каза в изявлението си министър-председателят Бойко Борисов по повод кризата в Турция.

„Цяла България следи с тревога случващото се в съседна Турция. България призовава за бързо възстановяване на конституционния ред, както и за спазването на фундаменталните граждански права и свободи. Каквито и проблеми да има в едно общество, техните решения трябва да бъдат търсени по мирен и демократичен път, а не чрез насилие.

Благодаря на всички български институции, които продължават да работят интензивно и да следят развитието на ситуацията, за да може да реагираме адекватно и навреме,  ако има заплахи за български граждани”, се казва още в изявлението на премиера.

Тази нощ е направен опит за военен преврат в Турция, който е пресечен, заяви говорителят на националното разузнаване (МИТ) Нух Йълмаз, цитиран от ТАСС.

ГКПП Капитан Андреево, ГКПП Малко Търново и ГКПП Лесово от страна на Република Турция са затворени, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Българските гранични пунктове остават отворени.

МВнР призовава българските граждани да не предприемат пътувания с какъвто и да било транспорт до Турция.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...