Акценти
Начало / Крими / Признаха за виновна подкупна служителка на ДФ „Земеделие” в Плевен

Признаха за виновна подкупна служителка на ДФ „Земеделие” в Плевен

съд

Пет години изпитателен срок отсъди днес Плевенската Темида за подкупна служителка на ДФ „Земеделие”. Плевенски окръжен съд e признал подсъдимата З.С.Д. за виновна в това, че на 02.08.2013 г. в гр. Плевен, като длъжностно лице в отдел на Областна дирекция – гр. Плевен – ДФ „Земеделие”, е приела от М.Й.М., одобрен кандидат по Мярка 112 от Програма за развитие на селски район 2007-2013 г., дар – парична сума, в размер на 1500 лева. Парите са били за извършването на услуга – през месец март 2013 г. подсъдимата е изготвила документи, свързани с Анекс към договор по мярка 112 на М.Й.М., като нарушила задълженията си по длъжностна характеристика, утвърдена от Главен секретар на ДФ „Земеделие” с дата 26.10.2012 г. и декларираното от нея в Декларация за избягване на конфликт на интереси, лично подписана от нея, че няма да извършва възмездни услуги за подпомагане по схемите на ДФ „Земеделие”.

Подсъдимата е осъдена на три години лишаване от свобода и глоба в полза на държавата в размер на 5000 лева, но изтърпяването на наказанието е отложено с изпитателен срок от пет години. Отнето е и правото да бъде държавен служител за срок от пет години, като подсъдимата З.С.Д. трябва да заплати и сумата от 1500 лева, представляваща равностойността на предмета на престъплението.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Велико Търново.

 

 

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...