Начало / Общество / Признателни плевенчани се поклониха пред подвига на Ботев

Признателни плевенчани се поклониха пред подвига на Ботев

С поднасяне на цветя, минута мълчание и вой на сирени Плевен почете 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Възпоменателната церемония по повод 145-годишнина от гибелта на поета революционер се състоя пред паметника му на едноименния булевард в града в присъствието на десетки признателни плевенчани.

Своята признателност засвидетелстваха представители на държавната и местна власт, сред тях и представители на Общински съвет – Плевен в лицето на председателя Мартин Митев и общински съветници. Пред паметника бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански и екипът му, представители на институции, политически партии, обществени организации, деца от училищата „Христо Ботев“ и „Патриарх Евтимий“, много родители с децата си. Традиционно в честването се включиха и военнослужещи от Плевенския гарнизон.

Свещеници от плевенски храмове отслужиха панихида, децата от хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска изпълниха възрожденски песни, а Общинският духов оркестър – химна на България. За делото и историческата роля на Ботев говори кметът Георг Спартански.

В знак на признателност пред паметника бяха поднесени венци и цветя. Точно в 12.00 часа, под воя на сирените, присъстващите сведоха глави в знак на почит към  героите.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...