Акценти
Начало / Политика / Призив за позитивна предизборна кампания отправи от Плевен лидерът на ДПС Лютви Местан

Призив за позитивна предизборна кампания отправи от Плевен лидерът на ДПС Лютви Местан

Лютви Местан

Искам да отправя едно много важно  послание към участниците в евровота –вътрешнополитическата проблематика и скандали да не погълнат изцяло европейската проблематика,  защото българските граждани трябва да получат информация от всички участници в надпреварата за предизвикателствата на новия планов период 2014-20120. Това заяви в Плевен Лютви Местан, който взе участие в среща с разширения актив на ДПС от областите Плевен и Ловеч. Той декларира, че ДПС ще води изцяло позитивна кампания, без черен пиар. „Дълбоко съм убеден, че една позитивна кампания ще повиши активността на българските граждани. Всички се нуждаем от по-висока активност, защото това ще даде по-голяма представителност на избраните ни представители в Европейския парламент”, заяви лидерът на ДПС.

Той коментира, че дори Бойко Борисов  е смекчил тона и дава намеци, дори и плахи, за водене на позитивна кампания. „Надявам се, че г-н Борисов ще се откаже от по-нататъшни опити да представи Местан като управляващ страната. Ние имаме много по-скромната роля на малката,  подкрепяща основния субект на власта, в лицето на БСП, партия. Той много добре знае, че основният субект на властта е Станишев. Но в тезата – Станишев управлява, той не вижда особени ресурси за отключване на антивълна. Затова му трябвам аз. Внушавайки, че едва ли не Местан държи кормилото на властта, той цели да отпуши анти ДПС вълна от 2009 г., която го качи на власт. Но всяко повторение в политически план се превръща във фарс”, каза Местан и допълни, че участието на ДПС в централната и изпълнителна власт се изчерпва с трима министри и петима областни управители. Присъствието на ДПС във властта е несъразмерно с отговорността, която носим. Но това не означава заявка за друго съотношение на силите, подчерта той.

По отношение на позицията на България за кризата в Украйна, лидерът на ДПС заяви, че за България е полезно да води умна политика, но в рамките на позицията на ЕС. Според него кризата в Украйна е може би най-тежката в европейски план за последните повече от 20 години, по-тежка дори от косовската криза.  „Украинската криза показва, че българският етнически модел няма алтернатива. Този модел има два основни кита – запазване на териториалната цялост и суверинитета на националната държавата, вътре в която трябва да се гарантира баланса на етно-религиозните различия. Такава е и позицията ни за Украйна – запазване на териториалната цялост и баланс на етно-религиозните различия. И дума не може да става за ограничаване правата на малцинствата, които живеят в Украйра. Трябва да имаме категорична позиция по този въпрос”, заяви Лютви Местан

В срещата днес в Плевен участваха евродепутатът от ДПС Филиз Хюсменова, социалният министър  Хасан Адемов, министърът на спорта Марияна Георгиева, екоминистърът Искра Михайлова, зам.-министърът на културата Велислава Кръстева, депутатът Митхат Метин.

среща ДПС

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...