Акценти
Начало / Последни новини / Приеха промени в Наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове в общината

Приеха промени в Наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове в общината

Общинският съвет на Плевен прие промени в Наредба №33 за финансово подпомагане на спортните клубове на територията на Община Плевен. Предложението подкрепиха 37 от съветниците, 2 бяха „въздържал се“, против – нямаше.

Предложението на общинския съветник Йордан Грижов за изменение и допълнение на Наредба №33 бе публикувано на страницата на местния парламент на 25 септември тази година съгласно изискванията на Закона за нормативните актове за 30-дневен срок за обществено обсъждане на проекта. Промените, приети днес от Общинския съвет по Наредбата, са в Глава втора „Условия за финансово подпомагане“, в част от приложенията относно критериите за оценка, приета бе и изцяло нова Глава Пета, като съществуващата досега такава се преномерира и става Глава Шеста. Новият раздел предвижда финансово подпомагане за плевенски спортни клубове при подготовка и участие на техни състезатели за Олимпийски игри.

ПРОМЕНИ В ГЛАВА ВТОРА:

Промените в тази част са в две от точките на чл.6. Точка 5 се допълва и придобива следния вид: „Да водят активен тренировъчен процес, който се доказва с график на занятията и тренировките на всеки отбор от различни възрастови групи с час и място на провеждане. Да участват в състезания, включени от съответната лицензирана спортна федерация в държавния и международен спортен календар.“

Точка 9 е съответно със следният текст: „Да имат треньори с професионална правоспособност и квалификация, вписани в регистъра на спортно-педагогическите кадри към ММС.“

ПРОМЕНИ В ГЛАВА ТРЕТА

Тази част от Наредбата регламентира реда за финансово подпомагане /Финансово подпомагане на  индивидуални спортове. От текста тук съветниците решиха от чл.9 да отпаднат точките 1, 2, 4 и 5. Останалите точки съответно се преномерират.

ПРОМЕНИ В СЪЩЕСТВУВАЩАТА ГЛАВА ПЕТА

Тук чл.25, ал.1 придобива след редакция следния вид: „Разходването на средствата, преведени с последния транш е до края на годината, а отчитането на средствата от последния транш е до 31 януари на следващата календарна година, придружен с годишен отчет за дейността на клуба за предходната година.“

Отпада текстът на чл.26.

НОВА ГЛАВА ПЕТА

Общинският съвет гласува създаване на нова Глава Пета „Финансово подпомагане на състезатели от плевенски спортни клубове, завоювали квота за предстоящи олимпийски игри“. Текстовете в нея са следните:

Чл.21 (1) Община Плевен подпомага финансово плевенски спортни клубове за подготовка и участие на техни състезатели за Олимпийски игри, само за олимпийски спортове и дисциплини

(2) Спортната организация подава в деловодството на Община Плевен следните документи:

  1. Заявление, в което подробно се описва за какъв вид състезание кандидатства техният състезател, поставена цел на участника – очаквано класиране, подробен разчет за исканата финансова помощ от Община Плевен.

Чл.22.Подпомагат се състезатели, завоювали квота за предстоящи Олимпийски игри, които подписват договор за реклама и състезателите се задължават да рекламират  по подходящ начин община Плевен на международни състезания и състезания от национален мащаб.

Чл.23. Финансовата рамка за подпомагане на състезател е до 15 000 лв. на човек годишно.

Чл.24.Община Плевен осъществява контрол на финансовото подпомагане на спортните организации от Община Плевен, като за правомерни ще бъдат признати следните разходи:

  1. Пътни разходи за участие в състезания
  2. Разходи за нощувки и храна на състезателя по време на състезанията и подготовката
  3. Спортната организация е длъжна да възстанови в едномесечен срок отпусната финансова помощ от Община Плевен за подготовка, участия в състезание за същата година за състезател, за който е доказана употреба на забранени стимулиращи средства.

ПРОМЕНИ В ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

В тази част от наредбата промяната е в текста на ал.2, който придобива следното съдържание: „Тази Наредба не касае спорт „Футбол“ и Сдружение „Баскетболен клуб „Спартак – Пл“ 

ПРОМЕНИ В ПРИЛОЖЕНИЕ 1

В Таблица 1 се променят точките в категориите мъже, жени, юноши, девойки и младежи, деца.

В Таблица 2 текстът под таблицата се променя по следния начин: „Плевенски спортен клуб има право да отчете не повече от 2 национални турнира с не по-малко от 8 участващи клуба и 1 държавно първенство.“

Максималният брой резултати в една възрастова група, общо за двата пола, не може да надвишава 24. Отчитането на резултатите за едни състезател може да бъде само в едни вид спорт.

Плевенски спортни клубове, които развиват повече от един вид спорт, подават отделни формуляри за всеки дени от тях.

Отборно класиране в индивидуалните спортове се признава само за спортовете, в чиито международни федерации има официално признато такова. Постиженията се оценяват по Таблица 3 само в посочените възрастови групи.

Един състезател има право да бъде посочен само в един спортен клуб.

За международен турнир се приема турнир, в който участие взимат отбори от поне 4 държави.“

В Таблица 4, в текста под таблицата се добавя изречението: „Организиране на турнир с не по-малко от 8 клуба, които не са включени в Спортния календар – получават 500 точки.“

ПРОМЕНИ В ПРИЛОЖЕНИЕ 2

Тук в Раздел А1 „Развитие на структурата на клуба“ се добавя нова точка 5 с текст: „Признава се само един отбор за една възрастова група.“

Раздел А4 „Кадрови потенциал“ се променя и придобива следния вид: „Спортно-педагогически кадри на трудов или граждански договор в СК, с квалификации съгласно Наредба №2 от 25.10.2011 г., издадена от Министъра на физическото възпитани и спорта.

За всеки свои треньор, методист или спортен педагог, назначен с постоянен или граждански трудов договор, клубът получава по 1000 точки, като 1 треньор може да е такъв на до 2 отбора. Треньорите следва да бъдат вписани в Регистъра за спортно- педагогическите кадри към ММС.“

ПРОМЕНИ В ПРИЛОЖЕНИЕ 6

Във Формуляр 4 „Окончателен сбор на точките в спортния клуб“ /индивидуални спортове/ коефициентът за олимпийски спортове от 2.5, става 3, а коефицентът за неолимпийски спортове – от 1,5 на 2.

ПРОМЕНИ В ТАБЛИЦА А2

Тук в колона първа „Спортно-.състезателна дейност“ към текста „Организиране на домакински турнир“, се добавя: „с не по-малко от 4 клуба, които не са включени в Спортния календар“.

Очаквани резултати от промените в Наредбата са подобряване ефективността на изчисляване на точките, респективно средствата за подпомагане на спортните клубове на територията на община Плевен.

Решението на Общински съвет – Плевен за промените в Наредба №33 ще влезе в сила 7 дни след публикуването им на интернет страницата на Общинския съвет.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...