Акценти
Начало / Икономика / Приеха бюджета на Община Плевен за 2016 г., само двама гласуваха „въздържал се”

Приеха бюджета на Община Плевен за 2016 г., само двама гласуваха „въздържал се”

След близо два часа и половина дебати, 12 предложения за промени, от които само едно отхвърлено, съветниците приеха днес Бюджет 2016 на Община Плевен. Предвиденият общ размер на приходите в него е 76 млн. 238 хил. лв., а разходите – близо 76 млн. 456 хил.лв. Разликата от около 200 000 лв. в приходната и разходната част се явява от постъпления за звената, които са на издръжка на републиканския бюджет и те ще бъдат отразени на по-късен етап, обясни кметът при представяне на бюджета. Това е един балансиран и разумен бюджет, който ще осигури нормален живот и функциониране на системите в Плевен, заяви кметът.

В хода на дебата бяха внесени 12 предложения за вътрешни преразпределения на бюджета, основна част от които бяха направени от постоянните комисии по финанси, по култура и по образование и читалищни дейности. Най-дълъг дебат предизвика предложението за увеличаване на средствата, предвидени за физкултура и спорт. Веднъж от Комисията по финанси беше предложено предвидените 300 000 лв. да се увеличат с още 40 000 лв., които да се насочат за развитие на футболния клуб „Вихър” в Славяново и за развитие на детско-юношеския спорт там. Допълнително съветникът от АБВ – Цветан Антов, предложи тези пари да бъдат увеличени с още 60 000 лв., които да бъдат взети от резерва на общината. След продължителен дебат и двете предложения бяха приети, така парите за физкултура и спорт станаха общо 400 000 лв., като съветниците приеха в Славяново парите – 40 000 лв., да бъдат използвани само за развитието на детско-юношеския спорт. Те ще бъдат прехвърлени от  предвидените вбюджета средства  за улично осветление.

Съветниците приеха още да бъдат отпуснати 1 000 лв. за фестивала „Традицията среща бъдещето”, организиран от читалището в Ясен, да се увеличат с 3 000 лв. предвидените средства за провеждането на Международния фестивал по маримба, така организаторите му от НУИ „Панайот Пипков”  ще разполагат с 8 000 лв. Към НУИ „П. Пипков” ще бъдат насочени още 1 000 лв., които са за състав „Акордиомания”. За Музикален фестивал – „Русофили”, беше прието да бъдат отпуснати от общинския бюджет 1 200 лв. Читалищата в общината получиха допълнително 10 000 лв. и така те ще разпределят за дейност 15 000 лв. Отговорност за това ще има Комисията за разпределение на читалищната субсидия.

Съветниците предвидиха в бюджета 25 000 лв. за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми и 4 000 лв. за БАЛИЗ.

Прието беше и от резерва на Общината да бъдат заделени 30 000 лв. за изграждане на параклис в село Ясен и до 10 000 лв. за проектиране на параклис в Буковлък.

Единсвеното предложение, което съветниците отхвърлиха, беше за провеждане на конкурс Мис Плевен. Исканите средства бяха в размер на 1 500 лв., а мотивът на съветниците да не приемат предложението е, че конкурсът се провежда от частна фирма и няма логика Общината да го спонсорира.

Така с 36 гласа „за” и двама „въздържал се” бюджетът на Община Плевен за тази година беше приет.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...