Акценти
Начало / Общество / Приватизация на ДКЦ-та няма да има

Приватизация на ДКЦ-та няма да има

4 млн. 508 хил.лв. е заложила общинската администрация като приходи от приватизация през тази година. В годишния приватизационен план, внесен на гласуване на сесия, са включени и седем общински фирми, между които ДКЦ II и ДКЦ III, дружествата „Паркстрой”, „Инжстрой” и „Тибор”. Вносителят на предложението – кметът доц. Димитър Стойков, категорично заяви, че сред тези седем фирми няма такива за приватизация. „Няма да позволя приватизация на нито едно ДКЦ и нещо повече, отблизо ще следя дейността им”, заяви той.

От опозицията подкрепиха подобна позиция, но поискаха да разберат как в такъв случай ще бъде изпълнен приватизационния план, от което зависи реализацията на програмата за извършване на ремонтни и строителни дейности, финансирани от постъпленията от приватизация. Кметът обяви, че се предвиждат средства от басейна в Кайлъка, който вече е собственост на Общината. Единият вариант е той да бъде предложен на концесия, а ако няма желаещ, да бъде предложен за продажба. Средства могат да дойдат и от продажба на парцел в близост до „Метро”, към който вече има проявен интерес от фирма за изграждане на екологично производство. Интересни парцели за продан има още в жк „Дружба” и по околовръстното шосе. Приходи се очакват от продажба на ателиета, гаражи и магазини, които са общинска собственост, в почти готовата трета секция на блок „Христо Ботев” на бул. „Георги Кочев”. Идеята е с получените средсва да се започне строителството на четвъртата секция на блока. Пред съветниците кметът огласи още идеята за продажба на общински парцел от 22 дка, след като бъде изваден от дружество „Мизия”. Друг вариант за приходи е продажбата на делът на  Общината в дружеството „Плевен такси”.

Георг Спартански от БНД изрази съмнение за изпълнение на заложения приватизационен план, тъй като изброените обекти не са включени в него. Колегата му Найден Зеленогорски поиска увеличение на приходната част от приватизация с около 500 хил.лв., но съветниците не приеха предложението му и с 28 „за” и 9 „въздържали се” беше приета предложената приватизационна програма за 2012 г..

Съветниците отхвърлиха и конкретните предложения на Зеленогорски за какво да бъдат изразходени тези допълнително заложени средства. Най-голямата сума според Зеленогорски – 206 хил. лв., е необходима за изграждане на нова детска градина в централната част на града. Според него задължително трябва да бъдат заделени пари от приватизацията за укрепване на основите на ЦДГ „Щурче”, ремонт на основите и постамента на паметника в Градската градина и за изграждане на съоръжения за обезопасяване на движението.

Така Програмата за насочване на средства, постъпили в инвестиционния приватизационен фонд на Общината беше приет във вида, направен от вносителя.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...