Акценти
Начало / Общество / Препроектират спешно велоалеите в Плевен

Препроектират спешно велоалеите в Плевен

Спешно препроектиране ще бъде извършено на велоалеите, това съобщи днес по време на брифинг кметът на Плевен Георг Спартански. „Моля плевенчани за разбиране, за да успеем да избегнем 4 млн. лева санкции, които грозят Община Плевен”, така се обърна новият кмет, който обеща една от първите му задачи на този пост, да бъде премахването на жълтата боя от града. В централната част на града велоалеите ще бъдат изградени със светлоотразителни габъри, а боята ще бъде премахната. По страничните маршрути, обаче, боядисването няма как да бъде избегнато. Това се налага, заради санкциите, които застрашават Общината, заради неспазването на сроковете по проекта за Интегриран градски транспорт, който е на стойност около 23 млн. лева и в който влиза изграждането на велоалеите.

Санкции ще има при всички случаи, но въпросът е те да са в размер на няколко стотин хиляди, вместо на 4 млн. лева. Вариантите са два – единият е лош, а другият е по-лош, обясни на срещата с медиите Георг Спартански. Всички компоненти, включени в проекта за Интегриран градски транспорт, трябва да бъдат приключени до 19 декември и дори един от тях да не бъде завършен навреме, Общината ще бъде санкционирана с 25% от размера на проекта, което е около 4 млн. Затова е взето решение да се направи компромис и алеите да бъдат препроектирани и довършени, като санкциите бъдат наложени само в частта за тяхното изпълнение.

Спартански посочи, че е срещнал разбиране от страна на зам.-министъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е подкрепила решението за препроектиране на велоалеите. Кметът подчерта, че проектът за велоалеите е безумен, но сроковете са кратки и ще бъде направено всичко възможно „сърцето на Плевен да не бъде вапцано повече”.  Той обясни, че в момента не се търси кой е виновен за това изпълнение на проекта, а всички екипи са съсредоточени в неговото довършване, за да се избегнат максимално санкциите. „Като приключим проекта ще търсим кой, дали и как не си е свършил работата”, категоричен бе Спартански.

В тази връзка кметът на Плевен е провел среща с фирмите изпълнители на европроекти проекти, на която е получил уверение, че ще се работи на максимум и дейностите ще бъдат ускорени. Екипите вече са мобилизирани и се работи активно по приключване на проектите в срокове.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...