Акценти
Начало / Култура / Премиерно представиха филма „Обредните тайнства на Коиловци”

Премиерно представиха филма „Обредните тайнства на Коиловци”

Читалище „Христо Ботев” в плевенското село Коиловци успешно приключи работа по проект „Обредни тайнства”. С финансовата подкрепа на Община Плевен по проекта беше създаден филм „Обредните тайнства на Коиловци” и фото албум, запечатал характерните за селото традиции и обичаи.

Пресъздадани са обичаите Коледари, Кукери-бразаи, Лазарица, Пеперуда и Герман.

По повод приключването на проекта в Коиловци се проведе среща със самодейците, участвали в пресъздаването на обичаите. На нея присъстваха също зам.-областният управител Красимир Иванов, кметът на Коиловци Румен Габров, Гюнай Ходжаджиков от отдел „Образование и култура” на Община Плевен и Соня Кинова –бивш ръководител отдел етнография в РИМ –Плевен.

IMG_0750коиловци

Презентацията на готовия културен продукт предизвика голям интерес и дискусии и накара присъстващите да се почувстват горди от направеното, тъй като то ще остане и за бъдещите поколения, разказа Бориславка Йорданова, секретар на читалището. Всеки участник в срещата получи диск с готовия филм „Обредните тайнства на Коиловци” и албум, в знак на благодарност за тяхното участие и съдействие при осъществяването на проектната инициатива.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...