Акценти
Начало / Любопитно / Преместихте ли часовниците си с час напред?!

Преместихте ли часовниците си с час напред?!

mestim-strelkite-s-chas-napred

В 3 часа тази нощ България отново премина към лятното часово време. Това означава, че трябва да преместим часовниците си с един час напред.

Според специалистите е необходима най-малко седмица, за да се адаптира организмът към по-ранното ставане. Липсата на сън обикновено се отразява с неразположение, повишена нервност и сънливост, която сутрин е по-силно изразена. Допълнително проблеми може да ни докара и пролетната умора, което увеличава вероятността в първия работен ден след смяната на времето да се чувстваме отпаднали и уморени.

За да върнем силите си, е препоръчително да се приемат повече въглехидрати с храната. Повече енергия ще ни даде консумацията на картофи, ориз и царевица. Много добър ефект ще има, ако започваме деня си с плод или прясно изцеден плодов сок, за да се заредим с нужното количество витамини.  Ако към тази диета прибавим и всекидневна лека гимнастика сутрин, ще се почувстваме наистина тонизирани и заредени с добра енергия.

В периода на адаптация към лятното часово време не е препоръчително да се лишаваме от сън. Лекарите съветват да се избягват по-сериозни натоварвания, тъй като организмът и без друго е стресиран.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...