Начало / Крими / Премахват поправителните домове като самостоятелна структура

Премахват поправителните домове като самостоятелна структура

Поправителните домове за непълнолетни престават да съществуват като отделна самостоятелна структура, а като подразделения към затворите. Това предвижда проектът за промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), който Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане. Към затворите ще могат да се създават не само затворнически общежития от закрит и от открит тип, но също така и арести и поправителни домове за непълнолетни. Предвижда се също и възможност към затворите да се разкриват арести за настаняване на лица, задържани по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Това ще позволи преместване на съществуващите арести в населените места, където има затвори с капацитет за обособяване в тях на арестни помещения. От друга страна, така ще се оптимизира обслужването на ареста, доколкото затворът разполага с по-добри възможности и условия за пребиваване, отколкото в някои арести, а и ще може да се използва по-рационално надзорно-охранителния състав на ареста.
Предлаганите изменения в ЗИНЗС целят прецизиране на правната уредба и оптимизиране на административните структури и разходи в съответствие с утвърдените бюджетни средства. Със същата цел се предлага и оптимизиране на областните служби „Изпълнение на наказанията”. Техният брой се редуцира от 27 на 6, като към тях ще могат да се създават като подразделения районни служби със стария обхват на дейност.
Проектозаконът предвижда и промяна в изискванията за заемане на длъжността началник на затвор. Сега на този пост може да бъде назначаван само юрист с не по-малко от 5 години юридически стаж или стаж в системата на затворите, пробационните служби, МВР и други подобни, както и с не по-малко от три години управленски опит в системата на държавното управление. През последните години все по-малко юристи, отговарящи на тези изисквания за управленски опит, кандидатстват за тази длъжност, което значително затруднява организацията и управлението на определени затвори. Затова проектът предвижда възможност, при липса на кандидати с висше юридическо образование, за началници на затвори или на затворнически общежития, да се назначават хора с друго подходящо висше образование, които отговарят на изискването за поне три години управленски опит в системата на държавното управление. Същите са и условията за началниците на областните служби „Изпълнение на наказанията“.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...