Акценти
Начало / Избори / Избори 2015 / Прекратиха първото дело по жалба срещу решение на ОИК за изборите

Прекратиха първото дело по жалба срещу решение на ОИК за изборите

Продължава да се увеличава броят на жалбите, подадени в Административен съд – Плевен, срещу решения на Общинската избирателна комисия, относно местните избори. Само за три дни образуваните дела там станаха общо пет, като първото от тях дори вече е прекратено. Припомняме, че жалбата по него бе подадена срещу протокол от СИК  за избиране на кмет на кметство в Бресте на 29 октомври. В жалбата бе записано, че в приетият от ОИК – Червен бряг протокол за избиране на кмет на кметство село Бресте има несъответствия, които опорочават избора на кмет.  Искането бе за касиране на изборите или допускане на балотаж, тъй като става на въпрос за разлика между двама кандидати от едва два гласа.

Следващите две дела бяха по постъпили  жалби във връзка с провеждането на изборите в Одърне, община Пордим и Въбел, община Никопол. Според едната жалба в секция в село Одърне след преброяване на гласовете пред застъпници и секционната комисия е обявен резултат за една от партиите от 106 гласа, а в протокола са записани 108 гласа за кмет на община. Обявени са също така  81 недействителни гласа за кмет на община, а в протокола са поправени на 84 гласа, като поправката е направена след предаване на бюлетините и протоколите. Резултатите от секцията са занесени в ОИК – Пордим, като не са написани протоколите словом. Със съдействието на членове от ОИК – Пордим протоколът е поправен и попълнен словом. Друго нарушение, описано в жалбата, е за това, че в коридора на общината, пред залата, в която се намира ОИК, се били отваряни чувалите с бюлетини без да присъстват всички членове на СИК.  В нея се твърди, че са поправени и преференциалните вотове на друга партия. Искането към Административен съд – Плевен да се извърши проверка по случая и да се направи повторно броене на бюлетините за общински кмет е оставено без движение за отстраняване на нередовности.

Жалбата, подадена относно нарушения в изборния ден в село Въбел, бе свързана с това, че оповестените резултати от ОИК за местни избори 2015 година за селото, са незаконосъобразни. В жалбата се съобщава, че застъпник на една от партиите е информирал за преброени недействителни бюлетини в полза на кандидат за кмет от друга партия. Предвид факта, че преброените в негова полза бюлетини надхвърлят с нищожни проценти границата от 50%, това поставя под съмнение победата му на първи тур, пише още жалбоподателят. Затова той моли да бъдат повторно ръчно преброени бюлетините в полза на конкретния кандидат, като изявява желание преброяването да се извърши в негово присъствие или в присъствие на неговия застъпник. И при това дело движението е спряно за отстраняване на нередовности.

Четвъртата жалба идва от град Левски. Тя се отнася за съмнения при преброяването на преференциалния вот в листите за общински съветници, като посочените секции са в град Левски и селата Козар Белене, Българене, Бужурище и Стежерово. Административен съд – Плевен е оставил без движение и тази  жалба за отстраняване на нередовности.

Последната жалба е внесена от кандидат за кмет на кметство село Българене.  В нея се иска извършване на повторна проверка на действителните гласове за опонент на кандидата и обявените за празни бюлетини или бюлетини, в които е гласувано за повече от една листа, както и бюлетини, в които не може да се установи еднозначно вотът на избирателя.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...