Акценти
Начало / Общество / Прекратиха и обществената поръчка за надлеза на пътя Плевен – Опанец

Прекратиха и обществената поръчка за надлеза на пътя Плевен – Опанец

За втора прекратена обществена поръчка само за 10 дни информира председателят на общинската организация на БСП в Плевен Цветко Цветков. Той, заедно с общинския съветник Свилен Атанасов , съобщиха днес пред медиите в пресклуба на БТА за прекратената процедура за надлеза на пътя Плевен – Опанец. Поръчката е била отменена като незаконосъобразна, тъй като отново е направен опит тя да бъде възложена директно.
Припомняме, че на 19 август по същия начин бе прекратена обществената поръчка за 2 млн. лева, които бяха отпуснати на Община Плевен за ремонт на уличната мрежа. На 27 август е прекратена и поръчката за надлеза, която е на стойност 649 100 лв. с ДДС.
Цветко Цветков подчерта, че отново е направен опит процедурата да мине по реда на договаряне без обявление по чл.90, ал.1, т.4 от ЗОП. Тя, обаче, касае случаи на бедствия, на които обектите не отговарят.
Именно това е записано и в мотивите на Агенцията по обществени поръчки, според които обществената поръчка за ремонт на пътен надлез по общински път Плевен – Опанец не отговаря на изборът на процедура по чл.90, ал.1, т.4 от ЗОП и не може да се приеме за законосъобразен поради липса на достатъчно доказателства.
Цветков бе категоричен, че чрез общинските съветници на БСП ще бъдат отправени питания на следващата сесия към кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков за двете прекратени обществени поръчки. Въпросите ще бъдат насочени в посока защо е допуснато кандидатстване по този начин, какво следва и защо все още не са пуснати повторни поръчки, както и има ли опасност средствата да бъдат загубени.
„Кметът е подведен от тези, които са подготвили поръчките”, категоричен бе Цветко Цветков за случилото се. Според него до тук се е стигнало заради неумението на администрацията да се справя с обществените поръчки. От друга страна той подчерта, че не може да си обясни защо е било необходимо това бързане, след като мостът е в това тежко състояние вече 4 години. Реално вместо да бъде пусната нормална обществена поръчка и вече да е направен избор на изпълнител, сега ще е необходимо нейното повторно пускане.
Цветков допълни, че положителното в случая е, че поръчката е възложена на общинската фирма „Инжстрой”. Това ще подпомогне дружеството, но само в случай, че средствата бъдат усвоени.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...