Акценти
Начало / Общество / Преизбраха Илиян Христов за председател на Дружество «Военноинвалид» – Плевен

Преизбраха Илиян Христов за председател на Дружество «Военноинвалид» – Плевен

IMG_4967 отчетно събрание военноинвалиди 

Дружество «Военоинвалид» – Плевен днес проведе отчетно-изборно събрание. Залата на галерия «Лира» във Военния клуб беше препълнена, което още веднъж доказва, че Плевенското дружество е сред най-добре  работещите в страната.

Председателят Илиян Христов направи отчет на дейностите през изминалия четиригодишен период. Приети са 20 нови членове, като четирима  от тях са военноинвалиди и 16 – военнопострадали. През тези гозини членовете на дружеството се разделиха завинаги с 21 от членовете си. По настоящем  в плевенското Дружество «Военноинвалид» членуват 82 човека. Сред тях, освен военоинвалиди, са вдовици на загинали по време на служба и на починали военноинвалиди, сирачетата, а родители на загинали по време на служба са 17. Ръководството продължава апостолската си дейност  по издирване на  военноинвалиди и военнопострадали от Плевенския край, които да бъдат подпомагани в трудното им ежедневие, беше отчетено на събранието.

Отново беше повдигнат въпросът с достъпността на помещението, което Дружеството ползва за административната си дейност, тъй като подходите към него не могат да се ползват от хора с увреждания .

През отчетния период  военноинвалидите са получили дарение  компютърна конфигурация с лазерен принтер от Николай Кунчев, а от централното  ръководство на Съюза  – два мобилни телефона .

Подадените 93 молби за еднократна помощ към Министерството на отбраната и 8 към Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите  от членове на Дружеството със спрени пенсии поради преосвидетелстване, в тежко здравословно и финансово  положение,  са били  удовлетворени .

За жалост продължават проблемите  по преосвидетелстване с ТЕЛК комисиите. Случаите са най-различни . На  някои е забавяно явяването и преосвидетелстването, на други им намаляваха процентите, сваляна  им е групата или ги прехвърлят към общи заболявания, с което губят макар и малките си привилегии , а на трети  от НОИ им обжалват решенията в НЕЛК, какъвто е случаят и с Председателя на Дружеството Илиян Христов.

Коректни  са взаимоотношенията със служителите от Социално подпомагане  – Плевен . Ползотворно е и  сътрудничеството с БАЛИЗ,като през последните години се  помага на лица с ментални увреждания с над 71% инвалидност да изготвят документи за отпускане на еднократна сума за придружители до 10 ч часа на година .

В социалната кухня към МО получават безплатен топъл обяд 11 военноинвалиди и военнопострадали в тежко социално и материално положение, като  в последните месеци поради невъзможността на  другите съюзи да запълнят квотите си Дружеството получава  допълнителни бройки.

Членовете на Дружество «Военноинвалид» са съпричастни към обществения и културен  живот в града, съвместно и с другите военно-родолюбиви организации с председатели Иван Смарандов , д-р Дончо Цеков , Иван Апостолов и Ванко Халачев. Инициират построяването на паметник на загиналите военнослужещи в мирно време от Плевенска община.

От Дружество «Военноинвалид» отчетоха съдействието за решаване на проблемите им от  д-р Елза Пачева, г-н  Василев и на неговия предшественик г-н Чучумишев от  Община Плевен . Подкрепяни са и от доскорошния началник на Военно окръжие подполковник Стоян Стоянов,  заместника му  подполковник Алексей Царков, командирите на военните формирования бригаден генерал Валентин Буров и полк. Бешев, Ралица Лазарова – началник на ВК и  Христина Фурнигова , доскоро гл.експерт в Клуба.

IMG_4969 председател Илиян Христов

След отчетния доклад събранието гласува новото ръководство на Дружеството за следващия петгодишен период. За председател отново беше избран Илиян Христов. След избора му той предложи за гласуване плана на Дружество «Военноинвалид» за следващия мандат, който беше приет единодушно. Избрани бяха и  делегати за  отчетно-изборното събрание на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

На отчетно-изборното събрание на дружеството като гости днес присъстваха представители на военнородолюбивите организации.

IMG_4968 военноинвалиди събрание

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...