Начало / Любопитно / През май – от 3 до 33 градуса

През май – от 3 до 33 градуса

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Средната месечна температура за месец май се очаква да бъде около нормата, като най-ниските температури ще са между 3 и 8 градуса, а най0високите – между 28 и 33 градуса, пише „Синоптик”, цитирайки месечната прогноза на НИМХ към БАН.

Май ще започне със слънчево време и високи температури, но през втората половина на първата десетдневка атмосферата ще е лабилна, ще има валежи и температурите ще се понижат и достигнат нормални за сезона граници. Увеличава се вероятността от градушки.

Неустойчивостта ще се запази и през първите дни на второто десетдневие. Впоследствие се очаква по-стабилно време.

Повишена вероятност за краткотрайни валежи има около 15-18 май, а през последните дни от десетдневието времето ще е предимно слънчево, като температурите слабо ще се повишат.

През третото десетдневие времето ще остане топло, с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни и на отделни места.

Средната месечна температура през май в по-голямата част от страната е между 16 и 18, по Черноморието и във високите полета – между 14 и 16, в планините – от 2-4 по високите части над 2000 м до 12-13 градуса в по-ниските.

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...