Акценти
Начало / Общество / Президентът откри днес в Плевен Изнесен комплекс за авиационно образование

Президентът откри днес в Плевен Изнесен комплекс за авиационно образование

Президентът на Република България Румен Радев днес откри в Плевен Изнесения комплекс за авиационно образование при ВВВУ „Г. Бенковски”. Заедно с него лентата прерязаха  началникът на ВВВУ „Г. Бенковски“ бриг. генерал Юлиян Радойски, кметът Георг Спартански и областният ,правител Иван Петков.

Гости на събитието бяха още висши военни, областният управител на област Плевен Иван Петков, председателят на Общинския съвет – Плевен – Мартин Митев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет – Долна Митрополия – Петър Петров, бивши преподаватели и възпитаници на училището.

Днешното събитие по своята значимост е сравнимо с възстановяването на Военно-въздушното училище и е важен акт за системата на висшето военно образование, за региона на Плевен и цялата българска авиационна общност. То е и важна стъпка в развитието на българската авиация, а тя се превръща неизбежно в призвание за всеки, който свърже живота си с нея, каза в обръщението си Президентът Румен Радев.

Историята на Висшето военно-въздушно училище в Долна Митрополия припомни във встъпителните си думи  бриг. ген. Юлиян Радойски. Той разказа и за изграждането на Комплекса за авиационно образование, като благодари на Община Плевен и Общинския съвет – Плевен, за безвъзмездно предоставената сграда на бившето училище „Марин Дринов”.

В приветствието си кметът Георг Спартански подчерта важността на единомислието и сътрудничеството между местна, държавна власт и Президентството, благодарение на които е създаден Комплексът. Той изрази убеденост, че с разум, политическа воля и обединени усилия на институциите страната ни ще има добро бъдеще.

Румен Радев връчи свидетелствата за летателна правоспособност на полетен екипаж на курсантите от 011-о класно отделение, специализация „Летец-пилот“, защитени след теоретичен курс пред Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

 През 2020 г. с решение на Общинския съвет – Плевен, Общината предостави бившето основно училище „Марин Дринов“ безвъзмездно на ВВВУ, от което със собствени сили почистиха района от храсти и опасни дървета, възстановиха над 300 метра ограда и захранването с вода на сградата.

През 2021 г. проведоха обществена поръчка за „Изпълнение на инженеринг – проектиране, авторски надзор и изпълнение на СМР“ на обекта. Сградата е въведена в експлоатация с акт 16 и функционира като Изнесен комплекс за авиационно образование към Училището, в който вече се обучават курсанти и студенти.

 През първия етап в сградата са изградени център за настаняване на обучаеми с капацитет 42 места и 2 апартамента за настаняване на гост – преподаватели, 12 бр. кабинети на различни катедри, една поточна зала и офиси за преподавателския състав, спортна зала със съблекални и санитарни възли.

 Предстои реализиране на втори етап за реконструкция на ИКАО, който включва изграждане на аула, фитнес зала, столова за бързо хранене, топла кухня за раздаване на храна и санитарни възли.

 Пред обновената сграда на Изнесения комплекс е поставен историческия за българските ВВС самолет – Миг-21Ф-13. Той е приет на въоръжение през месец октомври 1963 г. в България и е предоставен за учебно пособие на ВНВВУ „Георги Бенковски“ през 1972 г. Самолетът – изтребител Миг-21Ф-13 със заводски номер 1118 и последен борден номер 422, е реставриран от екипа на катедра „Техническа експлоатация на летателните апарати“.

Снимки и текс: Община Плевен

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...