Начало / Общество / Пред урните само с лична карта или удостоверение от МВР

Пред урните само с лична карта или удостоверение от МВР

При гласуването на 12 май избирателите ще се легитимират пред секционната избирателна комисия само с лична карта или удостоверение от МВР, когато личната карта е изгубена, унищожена, повредена или с изтекъл срок на валидност, информират от РИК – Плевен. Родените до 31 декември 1931 г. могат да гласуват със зелен паспорт, уточняват още от РИК.

Гласуване с шофьорска книжка или задграничен паспорт няма да се допуска.

В седмицата преди провеждането на изборите ще бъде създадена необходимата организиция българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи за самоличност, да имат възможност да упражнят правото си на глас. При подадено заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение, с което могат да гласуват. За издаване на удостоверение гражданите лично подават искане в ОДМВР и РУ при ОДМВР за дните от 07 май 2013 г. до 11 май 2013г. от 08.30 ч. до 17.30 ч. и на 12 май 2013 г. от 08.00 до 17.00 ч..

Удостоверенията за упражняване правото на глас в изборния ден се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта и след цифрово заснемане на лицето на заявителя;

В случай на подадено по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде независимо от обявения постоянен и настоящ адрес на лицето.

Удостоверението за гласуване се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден – 12 май 2013 година.

Звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат на избирателите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден.

От РИК Плевен напомнят, че избирателите с регистриран настоящ адрес в друго населено място, могат да гласуват на този адрес, ако направят искане за това пред общинската администрация по настоящият им адрес, в срок до 27 април 2013 г.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...