Начало / Общество / Пред паметника на Иван Вазов ще отбележим Деня на народните будители в Плевен

Пред паметника на Иван Вазов ще отбележим Деня на народните будители в Плевен

По традиция пред паметника на Иван Вазов ще бъде отбелязан днес  Началото на тържествата ще бъде поставено в 11 часа.
Поглед назад в историята показва, че за първи път, макар и неофициално, празникът е бил честван през 1909 г. в Пловдив. Официален празникът става през 1922 г. Предложението за новия празник направило правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. по идея на тогавашния министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. От 1 ноември 1923 г. с указ, подписан от цар Борис III, денят бил обявен за общонационален празник в памет на заслужилите за Отечеството си българи.
Целта на празника е била да се прослави делото на Св. Иван Рилски, на Светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Св. Евтимий, на славните възрожденски дейци – преподобни Паисий Хилендарски, Св. Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев и на още десетки дейци на просвещението и национално-освободителното движение.
Така от 1922 до 1944 г. това бил общонационален празник с голямо културно и патриотично значение. След политическата промяна на 9 септември 1944 г. през 1945 г. Денят на народните будители отпаднал от списъка на празниците, защото се “дублирал” с Деня на светите братя Кирил и Методий. И след 45-годишна забрава, по инициатива на Общонародното сдружение “Мати Болгария” и най-вече на неговия председател, д-р Петър Константинов, празникът е възстановен на 1 ноември 1990 г.

Снимка: архив

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...