Акценти
Начало / Общество / Шофьорите да внимават днес! Може да бъдат затваряни пътища

Шофьорите да внимават днес! Може да бъдат затваряни пътища

Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, напомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“. От там апелират водачите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. Припомняме, че Националният институт по метеорология и хидрология определи код „оранжев“ за опасно време в областите Кюстендил, Перник, София, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Жълт код за потенциално опасно време е за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Пловдив, Смолян, Кърджали и Стара Загора.

При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

В областите с оранжев код се очакват обилни снеговалежи и образуване на снежна покривка до 20 см, а в областите с жълт код снежната покривка може да достигне 15 см. При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа.

Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...