Начало / Икономика / Предстои обявяване на обществена поръчка за изпълнител на проекта по „Интегриран градски транспорт”

Предстои обявяване на обществена поръчка за изпълнител на проекта по „Интегриран градски транспорт”

Обявяването на обществена поръчка за изпълнител на проекта по ОП „Регионално развитие” за „Подкрепа за интегриран градски транспорт” за Плевен ще се случи през месец май. Това съобщи за infopleven.com управителят на „Тролейбусен транспорт” Плевен инж. Ангел Несторов. Става дума за компоненти 2, 3 и 4, а именно изграждане на ново тролейбусно депо, на нова контактна мрежа и рехабилитация на съществуващата.

„До месец октомври – началото на ноември трябва да имаме реално избран изпълнител за тези обекти. Предвидено е те да се дадат на инженеринг / работно проектиране и изграждане/ в следващите 14 до 18 месеца. Реално изпълнението трябва да се случи най-късно в средата на 2015 година”, уточни инж. Несторов.

Той припомни, че по проекта предстои изграждането на четири нови участъка с контактна мрежа. Три от участъците са двупосочни – става дума за 9-ти квартал, вторият участък е по ул. „Кл. Охридски” – бул. „Европа”, третият двупосочен е „Сан Стефано” – „Трети март”. Еднопосочна контактна мрежа ще бъде направена в квартал „Кайлъка” – от ул. „Сан Стефано” до Моста. По проекта се предвижда ремонт на съществуващата контактна мрежа от „Сторгозия” до Моста и ремонт на 8 от най-натоварените кръстовища. Предвидено е монтирането и на автоматични стрелки за дистанционно управление, което ще улесни трафика и скоростта на движение на подвижния състав на тролейбусни превози, допълни инж. Несторов.

Миналата седмица излезе и обявлението за обществена поръчка за закупуване на общо 100 нови тролейбуса по ОП „Околна среда”. В този проект Община Плевен кандидатства за минимум 40 нови коли заедно с общините Бургас, Варна и Стара Загора. Според публикуваните документи прогнозната стойност за доставка на тролейбуси за обществения градски транспорт за нуждите на Община Плевен е 32 563 320 лв. без ДДС.

Възложителят има, разбира се, и поредица технически изисквания към кандидатите за изпълнител. Особено изискване за тролейбусите е да бъдат икономични, като на участниците в процедурата се съобщава, че ще бъде извършена подробна оценка на енергийната ефективност на предлаганите тролейбуси. Също такова особено изискване е колите да имат възможност за автономно придвижване, което да им позволи, при необходимост, да се движат и маневрират в случаите, когато са изключени или лишени от наземния източник на енергия. Конструкцията и производството на цялостния тролейбус, основните му възли и тяхното взаимодействие също следва да бъдат такива, че да улесняват обслужването и експлоатацията и не на последно място да се осигури плавно и безопасно спиране на превозното средство по всяко време.

Салонът за пътниците следва да бъде съвременен и привлекателен и да гарантира подходяща вентилация, климатизация и отопление за удобно транспортиране на пътниците. Помислено е дори за пода – той трябва да има противоплъзгащо покритие за влажни и сухи условия, което да бъде здраво залепено за пода и да е с минимална дебелина 2,5 мм. Подът да бъде лесен за почистване и да е с възможно най-малко снадки. Превозното средство трябва да бъде оборудвано със система за видеонаблюдение, позволяваща бъдеща интеграция с други системи. Системата да включва 4 IP камери за видеонаблюдение и възможност за съхранение на информацията за минимум 14 дни, както и възможност за наблюдение в реално време.

Височината на пода при вратата в новите тролейбуси не трябва да надвишава 340 мм. над нивото на пътя. При втората врата на тролейбуса пък да бъде монтирана механична, електрически изолирана рампа, позволяваща качването на  колички за трудноподвижни хора и детски колички с товароносимост минимум 300 кг. Тролейбусът трябва да бъде оборудван със сигнализация за улеснение на пътниците, включително и тези в неравностойно положение.

Според публикуваната документация, участникът следва да предложи подходяща програма и срок за обучение на служителите, ангажирани с управлението и експлоатацията на тролейбусите. За „Тролейбусен транспорт” ЕООД Плевен става дума за обучение на 40 водачи на тролейбуси и 20 човека служители по ремонт и поддръжка.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...