Акценти
Начало / Култура / Предстои една от най-магичните нощи в годината

Предстои една от най-магичните нощи в годината

На 5 януари отбелязваме Зимен Кръстовден, наричан още Попова Коледа, Кръстци и Водокръщи. На този ден в църквата се отслужва служба, с която водата се кръщава и освещава.

Смисълът на празничния ритуал е чрез силата на кръста да се изчисти земята от бродещите в некръстеното време същества на отвъдното и да се подготви за голямото кръщене, което предстои на Богоявление. Народът вярва още, че ако на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна.

Вярва се още, че нощта на 5-ти срещу 6-ти януари е една от най-магичните нощи в годината. Свързано е с вярата в очистителната, целебната и магическата сила на водата, нейната способност „да помни” и с преклонението на хората пред животворящата й същност. Старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва „да чува“ и да сбъдва желания.

В  нощта срещу Водици се извършва ритуалът „мълчана вода”.  Привечер на 5 януари се налива вода в котле или друг малък съд, но не пластмасов. Водата се изнася навън – на двора, на балкона или на перваза на прозореца. Съдът се хваща  с две ръце, за да ви „усети” водата. Нека водата да остане няколко часа под небето, за да се „измълчи“ и пречисти.

Точно преди полунощ излезте отново при нея. Точно тогава, преди Водици, силата й става най-голяма. Отново хванете съда с две ръце. Помислите кое е най-голямото ви желание и го изречете на глас пред водата. Опитайте се „да видите“ във водата картината на вашето желание. И отново на глас кажете най-старото и силно наричане: Реченото ми да бъде сторено! После покрийте водата с чиста кърпа (по възможност бяла) и се приберете.

Когато се събудиите сутринта на 6 януари, първо идете при водата си. Измийте си очите с нея и отпийте от нея. Можете да я изпиете цялата или по-малко, да наръсите с останалото от нея дома си, да полеете цвете. Това е наречена вода и тя ще носи енергията на желанието ви. Силата й е право пропорционална на емоцията, която сте вложили в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата ви. Така че магията е във вашите ръце.

На 5 януари имен ден празнуват Кръстьо и Кръстана.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...