Акценти
Начало / Икономика / Представиха трансграничния проект, по който ще ремонтират пътни отсечки в общините Гулянци и Долна Митрополия

Представиха трансграничния проект, по който ще ремонтират пътни отсечки в общините Гулянци и Долна Митрополия

Трафикът към граничните пунктове Гюргево – Русе и Турну Мъгуреле – Никопол да бъде улеснен чрез рехабилитацията на пътни отсечки в общините Гулянци и Долна Митрополия – това е целта на съвместния с Окръг Телеорман, Румъния трансграничен проект “Рехабилитация на инфраструктурата на окръжен път Чернецу – Александрия, ремонт и реконструкция на път Загражден – пристанище Загражден и ремонт на общински път Искър – Славовица, Област Плевен”. Проектът беше представен официално в община Гулянци.

Водеща организация по проекта и организатор на срещата е Окръжният съвет на окръг Телеорман, Румъния, а партньори са двете общини в Плевенска област, на чиято територия ще има ремонти.

Елена Сфинтеш – мениджър на проекта, обърна внимание на очакваните резултати: намаляване на замърсяването с изгорели газове и прах, намаляване на времето за пътуване до граничните пунктове, включване на пътищата от местно значение към националната инфраструктура, създаване на нови работни места – временни и постоянни, икономическо развитие на зоната.

Продължителността на проекта е 30 месеца, считано от 30 юни 2011 г. Общата му стойност е 7 691 837,70 евро. Община Гулянци изпълнява частта за рехабилитация на пътя Загражден – пристанище Загражден на стойност 590 172,16 евро. Община Долна Митрополия реализира ремонта на пътя Искър – Славовица на стойност 1 378 203, 28 евро. Румънската страна по проекта извършва рехабилитация на окръжен път Чернецу – Александрия. В рамките на представянето стана ясно, че строително-ремонтните работи отвъд Дунав вече са започнали.

Представителите на окръг Телеорман и двете български общини имаха възможност да представят и останалите проекти, по които работят или вече са реализирали, както и да обменят мнения, идеи и опит в работата си по европейските програми.

Снимка: община Гулянци

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...