Акценти
Начало / Образование / Представиха официално модернизираната с евросредства сграда на ДФСГ „Интелект”

Представиха официално модернизираната с евросредства сграда на ДФСГ „Интелект”

Днес в ДФСГ „Интелект“ – Плевен се проведе заключителна пресконференция, на която бяха представени резултатите от изпълнението на проекта „Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ДФСГ „Интелект“ – Плевен“, по който Община Плевен е бенефициент. Проектът се осъществява по  договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г.

В рамките на проекта е направена топлоизолация на учебния корпус на гимназията и на училищния салон – общо 3 500 кв. м, подменена е покривната хидроизолация, поставена е нова дограма. Извършена е също подмяна на елинсталацията и са монтирани над 600 енергоспестяващи LED осветителни тела. Учебните стаи са освежени, ремонтирани са санитарните възли. Направени са промени в отоплителната инсталация на сградата, за да може да се ползва газ за отопление. Важна придобивка е асансьорът, който осигурява достъпна среда за хора с увреждания. Със средства по проекта е облагороден двора на гимназията, на спортното игрище е поставена изкуствена трева.

„Благодарен съм на Община Плевен, че кандидатства по този проект и в резултат имаме една модерна, съвременна, на европейско ниво учебна сграда. Тя дава възможност на преподавателите да творят, а на учениците да развиват възможностите си”, сподели директорът на ДФСГ „Интелект” – Емил Райков.

„Това, което се вижда е само върха на айсберга. Зад него стои трудът на много хора в Общината, ангажирани с изпълнението на европейските проекти. Стои също отговорността на инвеститорския контрол и доброто изпълнение и в срок от фирмата изпълнител. Сега идва по-трудната част – учениците да имат амбицията да опазят и да се грижат за обновената си училищна среда”, подчерта зам.-кметът Стефан Милев.  Той изтъкна факта, че в жк „Дружба” няма да остане неремонтирано училище и детска градина, след като с европейски средства бяха реновирани детските градини „Калина” и „Дружба” в квартала, а съвсем скоро предстои да започне ремонт и на ОУ „Св. Климент Охридски”.

След представянето на постигнатото по проекта беше отслужен водосвет пред входа на училището и прерязана лентата на обновената сграда. Фолклорна група към училището поздрави с танц всички гости и присъстващи ученици.

На събитието присъстваха още зам.-кметът Милен Яков, Павлина Станчовска – ръководител на проекта, инж. Стефан Генков – представител на фирмата изпълнител, представители на Община Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...